Angst voor de tandartsBlogsGebitsverzorgingMondverzorgingNieuwsPreventiemondzorg in 2022, een onderzoek

Het advies is duidelijk: bezoek elk half jaar de tandarts (en de mondhygiënist!). Waarom doen we dat niet massaal? Daar zijn heel veel antwoorden op te geven, want voor iedereen speelt wat anders mee. De één maakt er geen tijd voor, de ander vindt het te eng. Hoe zorg je er nu voor dat je wél gaat – en daar een gezonde gewoonte van maakt?

Stap 1: vind een goede tandarts

Wij gaan er bij de lieve tandarts vanuit dat een tandarts naast ‘goed’ ook begaan is met zijn of haar patiënten. Dat betekent dus dat iemand het vak goed verstaat én luistert naar wat jij te vertellen hebt. Wat zijn je klachten, angsten, wensen en verwachtingen? Op basis van vertrouwen kun je veel meer bereiken – en dat vertrouwen moet van twee kanten komen. Het keurmerk De Lieve Tandarts helpt je bij je keuze voor een vertrouwde tandarts in de buurt.

Vind hier je lieve tandarts

Stap 2: bepaal je moment

Wat is voor jou een goed moment om de tandarts te bezoeken? In de ochtend? Net na het werk? In het weekend, of op een doordeweekse dag? Bepaal je moment en plan alvast vooruit bij de tandarts. Zo voorkom je dat je blijft denken dat het er nog wel van komt om die afspraak te maken. Je maakt het een stuk concreter.

Stap 3: zet écht de stap

Maak je afspraak! Bel, mail, of plan online, en zorg dat je de dag en tijd in je agenda zet. Geef het prioriteit, want alleen met een gezond gebit weet je zeker dat je kunt blijven lachen.

En zo hou je je goede gewoonte in stand!

Neem jezelf voor om elke keer na afloop van je tandartsbezoek meteen een nieuwe afspraak te maken. Tandartsen kunnen vaak vooruit plannen. En het klopt dat je misschien nog niet weet of je over een half jaar écht wel kunt op die ene woensdagochtend… maar een afspraak verplaatsen is laagdrempeliger dan een nieuwe maken. Psychologisch trucje!

 

Wanneer staat jouw volgende afspraak met de tandarts en/of mondhygiënist?

Echt bang voor de tandarts? Sluit je aan bij ‘Drempels voor de tandarts‘, een gratis facebookgroep waarin je terecht kunt voor herkenning en steun. We helpen je graag!

Lees ook: tips bij angst voor de tandarts