(ingezonden bericht)
Wist je dat de gezondheid van je tanden en tandvlees invloed heeft op je hele lichaam? Dat heeft te maken met het feit dat je mond de toegang is tot je spijsvertering en je ademhalingsorganen. Hoe gezond je mond is, bepaalt dus in grote mate hoe gezond jij bent. Ontdek hoe je kunt zorgen voor een gezonde mond en daarmee voor een gezond lichaam.
Het verband tussen je mondgezondheid en je algehele gezondheid
Er leven vele bacteriën en andere micro-organismen in je mond. Dat is op zich geen probleem zolang deze in evenwicht zijn. Als de balans verstoord raakt, heeft dat echter niet alleen een effect op de gezondheid van je tanden en kiezen.
Ziekmakende bacteriën uit de mond kunnen namelijk ook in je slokdarm of longen terechtkomen, wat een ongewenst effect kan hebben op de gezondheid van deze organen.
Oorzaken van een slechte mondgezondheid
Zonder goede mondhygiëne groeit het aantal bacteriën in je mond die gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Ook een slechte weerstand kan de gezondheid van je mond aantasten. Denk hierbij aan het ontstaan van koortsblaasjes of zweertjes als je immuunsysteem niet optimaal functioneert.
Net zo goed kunnen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen invloed hebben op je mond. Zo kan een tekort aan bepaalde B-vitamines voor een branderige tong zorgen.
Een periode als de zwangerschap kan eveneens invloed hebben op je mond. Dat is vooral het geval bij problemen tijdens de zwangerschap, zoals een vroeggeboorte of bij een baby met een laag geboortegewicht.
Ziekten die invloed hebben op je mond
Sommigen ziekten tasten het vermogen van je lichaam aan om infecties te bestrijden. Denk aan diabetes en HIV/AIDS. Dit heeft ook invloed op de gezondheid van je mond. Zo kunnen hierdoor bestaande ongemakken verergeren, bijvoorbeeld tandvleesontsteking,
Er zijn onderzoeken die aantonen dat hart- en vaatziekten verband houden met ontstekingen in de mond. Van een aandoening als reuma is bekend dat dit een droge mond veroorzaakt.
De invloed van medicijnen op je mond
Er zijn ook geneesmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat de gezondheid van je mond achteruit gaat. Dat komt doordat deze medicijnen de natuurlijke toevoer van speeksel tegengaan.
Speeksel is belangrijk om voedsel en voedselresten af te voeren en je mond op deze manier schoon te houden. Ook neutraliseert speeksel het zuur dat sommige bacteriën in de mond produceren.
Als de natuurlijke speekseltoevoer afneemt, kan het zuur in je mond je tanden aantasten.
Voorbeelden van medicatie met invloed op de speekselproductie:
- Neussprays en neusdruppels
- Antihistaminica
- Pijnstillers
- Plastabletten
- Antidepressiva
Slik je één van deze middelen, dan is het belangrijk om extra goed voor je tanden en kiezen te zorgen.
Wat kun je zelf doen aan een goede mondgezondheid?
Een goede mondhygiëne en een gezond immuunsysteem zorgen er samen voor dat de schadelijke bacteriën in je mond geen kans maken. Je werkt aan een gezond immuunsysteem door gezond te eten, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede nachtrust.
Een goede mondhygiëne bestaat uit dagelijks twee keer poetsen en flossen of tanden stoken. Het beste poets je met een zachte tandenborstel en druk je niet te hard op je tanden en tandvlees.
Bij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan het nodig zijn om dit aan te vullen met supplementen. Kies in dit geval vitamines en mineralen die je lichaam goed kan opnemen en die je lijf niet belasten. Gaat het om B-vitamines, dan moet je één van deze twee vormen hebben: methylcobalamine en adenosylcobalamine.
Als je een ziekte hebt of medicijnen slikt, vertel dit dan altijd aan je tandarts. Zo kan het bij diabetes nodig zijn om vaker voor gebitscontrole naar de tandarts te gaan. Dit kan kosten met zich meebrengen, maar het is wel belangrijk voor een gezonde mond en daarmee je algehele gezondheid.