BlogsGebitsverzorgingGezonde mondMondverzorging

Het succesverhaal van Jonas (55)

Ik heb het grootste deel van mijn leven gerookt, bijna 30 jaar. Tot ik 11 jaar geleden mijn vader verloor aan de gevolgen van longkanker…

Toen pas kon ik de knop omzetten. Ik wilde niet net als hij doodgaan aan longkanker. Als je zo lang verslaafd bent geweest is er weinig reden om trots te zijn. Ik was dan ook niet erg optimistisch over de toekomst – maar dat hebben volgens mij bijna alle verslaafden.

Mijn tandarts zei toen ik nog rookte regelmatig dat hij dit aan mijn gebit en tandvlees kon zien. Ik schaamde me er dan ook behoorlijk voor. Daarom was het elke keer weer een overwinning om naar de tandarts te gaan. Inmiddels waren er ook 2 mondhygiënistes bij gekomen in zijn praktijk. Daar kwam ik ook wel, maar ik vond dat verschrikkelijk omdat er steeds bloed uit mijn tandvlees kwam bij het controleren.

‘Het komt helemaal goed’

Wat me veel goed heeft gedaan is wat de mondhygiëniste zei toen ik vertelde dat ik gestopt was: dat het heel goed mogelijk was om mijn tandvlees weer redelijk goed op orde te krijgen. Een beetje zoals met mijn longen. Als je geluk hebt, dan herstellen je longen zich namelijk weer redelijk goed na het roken. Inmiddels is het wat dat betreft of ik nog nooit gerookt heb; ik heb er althans helemaal geen last meer van. Ik hoest vrijwel nooit en ik heb veel lucht, dat merk ik tijdens het sporten.

Gebit gered

Na twee jaar zei de tandarts dat mijn gebit en tandvlees er al best weer goed uitzagen, en dat het goed mogelijk was dat ik – als ik tenminste zo goed door bleef gaan met stokeren, flossen, rageren, spoelen en poetsen – mijn gebit misschien wel zou kunnen houden tot mijn tachtigste. Wat een heerlijk idee dat je ook op latere leeftijd nog iets kunt hebben aan preventie! Ik ga elk jaar 2 of 3 keer naar de mondhygiënist en laat mijn gebit 1x controleren. Dat kost me dan wel ongeveer 200 euro per jaar, maar dat is ongeveer net zoveel als ik aan de kapper uitgeef en veel minder dan ik aan het onderhoud van mijn auto spendeer – het belangrijkste is dat ik me weer happy voel!

Ook naar een lieve tandarts?

Vind een lieve tandartspraktijk bij jou in de buurt.

Kijk hiervoor op de kaart of ga naar het overzicht per plaats.

Search
Vergroot zoekgebied naar