BlogsNieuwsParo-preventiePreventieTandplak/tandplaqueJe mond en je auto

Hoe goed zorg je voor je auto? Wat heb je ervoor over om hem tiptop in orde te houden? En wat heeft het onderhoud van je auto te maken met goede mondzorg? We nemen je mee in goede zorg – zowel onder de motorkap als in je mond.

Auto-onderhoud

  • Kosten: € 294,- per maand
    (€ 3.528,- per jaar)
  • Levensduur: tussen de 6 en 11 jaar, gemiddeld 19,2 jaar bij sloop (ACEA, 2020 & VWO Automotive, 2019)
  • Vooraf inzicht in wat ‘reparatie bij groot onderhoud’ gaat kosten? Niet verplicht.

Gebitsonderhoud

  • Kosten: € 20,- tot € 40,- per maand
    (€ 250,- tot € 500,- per jaar)
  • Levensduur: 68 jaar (gemiddelde leeftijd voor overgang naar een kunstgebit) tot je hele leven (zie ‘100 worden met je eigen gebit kan echt‘)
  • Vooraf inzicht in wat ‘reparatie bij groot onderhoud’ gaat kosten? Ja, verplicht.

Investeer vanaf nu meer in je gebit!

De gemiddelde kosten per Nederlander voor het onderhoud van je auto en het gebruik ervan worden door het NIBUD bepaald op € 294,- per maand. De gemiddelde kosten voor het onderhoud van je mond, inclusief kleine reparaties liggen op minder dan € 250,- euro per jaar – en voor bepaalde duurdere ingrepen blijft het bedrag over het algemeen onder de 500 steken. Toch vinden Nederlanders de tandarts duur en nemen we autokosten (min of meer) voor lief. Gek, want ons gebit moet langer mee en het onderhoud ervan is een stuk goedkoper.

En: zoals de motor onmisbaar is voor je auto, zijn je gebit en mond dat voor je hele lijf. Je kunt het zien als een toegangspoort; onderzoeken wijzen dan ook op verbanden tussen aandoeningen in je mond en op andere plekken in je lichaam.

 

Het is zowel qua kosten als qua klachten handig om regulier onderhoud te laten plegen aan je gebit. Zo help je grotere problemen – en ingrepen – te voorkomen. Niet voor niets richt de mondzorg zich op preventie.

Geniet met goed onderhoud langer van je auto en van je gebit!

Invloeden van buiten

Zoals de lak van je auto diep beschadigd wordt door zuren in vogelpoep is je gebit de hele dag bezig zuuraanvallen uit voedsel en drank te pareren. Tandplak is dan ook te vergelijken met het vuil dat aan je auto kleeft.

In je mond leven etensresten, speeksel en bacteriën. Die bacteriën zetten de suikers uit je eten en drinken om in zuren. Die kunnen je tandglazuur aantasten, waardoor gaatjes en tanderosie ontstaan.

Zo pleeg je goed onderhoud

Grondig reinigen is je redding, net als regelmatig onderhoud door iemand die er verstand van heeft. Dat doe je door goed te poetsen, flossen en stokeren, maar ook door minimaal elk halfjaar – vaker als je rookt, drinkt, ongezond eet of snel aanslag op je tanden hebt – je mondhygiënist je gebit te laten reinigen. En natuurlijk door je tandarts of mondhygiënist je tandvlees te laten controleren, maar ook je tong bijvoorbeeld. Een soort mond-APK.

Mondzorgprofessionals: helpen preventief én bij groot onderhoud

Er melden zich veel mensen bij De Lieve Tandarts met plotselinge klachten, een soort pech onder de motorkap dus. Die klachten zijn niet altijd te voorkomen. Maar je kunt wel je best blijven doen om voor je gebit te zorgen – zelfs als je je eventueel schaamt voor je gebit door ongezonde leefgewoonten.

Het goede nieuws is dat je altijd kunt vertrouwen op de goede zorgen van mondzorgprofessionals in Nederland – die echt al eens roestiger exemplaren hebben aangetroffen in hun praktijk! Met goede mondzorg kun je, ook al ben je een 60 jaar oud Fiatje, nog jaren mee met je gebit.

Kun je wel wat steun gebruiken om (weer) naar de tandarts te gaan? Wij helpen je graag! Sluit je gratis aan bij onze Facebookgroep ‘Drempels voor de tandarts‘.

Zoek je een lieve tandarts? Bekijk dan hier of er een bij je in de buurt zit.