Aanbevolen door De Lieve TandartsInterviewNieuwsSoest

Preventie en begeleiding voor de jeugd.  Mensen helpen beter voor hun gebit te zorgen. De familiaire sfeer in de praktijk behouden. Tandheelkundig Centrum Beukenlaan in Soest heeft naast aandacht voor iedereen drie speerpunten. Praktijkhoudster Cynthia Stolk: “Wij zijn hier één grote familie die met liefde voor elke patiënt zorgt.”

Vertrouwde aandacht

Stolk komt van een kleine praktijk. Intussen heeft ze met mede-eigenaar en tandarts Paul ten Cate een heel tandheelkundig centrum. Dat zijn dus tien behandelkamers in plaats van twee.  En dat vraagt om minstens zoveel extra aandacht. Dat blijkt te lukken: “Mensen die we eerder in de kleine praktijk zagen, geven ons positieve feedback. ‘Ik voel me hier gezien, zo fijn dat er nog steeds aandacht is voor mij’.”

Stolk weet waar dat onder meer aan ligt: “De balie-assistentes zien iedereen en maken er een sport van om alle namen uit hun hoofd te leren.” Ook de sfeer draagt bij. “We horen vaak dat we zo’n fijn team zijn. Daar sturen we ook op aan bij het aannemen van assistenten en tandartsen: nieuwe collega’s moeten bij onze ‘familie’ passen.”

Transparantie bij de tandarts

Openheid is een ander aspect dat Tandheelkundig centrum Beukenlaan belangrijk vindt. “Daarin hebben tandartsen eigenlijk al een voorsprong,” legt Ten Cate uit. “Ten opzichte van bijvoorbeeld ziekenhuiszorg moet mondzorg alle kosten inzichtelijk maken voor wie een behandeling krijgt, terwijl je in het ziekenhuis zelden weet wat je betaalt. Wij zetten ons ervoor in om dit helder over te brengen, zodat het financiële stuk niet in de weg zit en mensen weten waar ze aan toe zijn.”

De hoop van zowel Ten Cate als Stolk is dat transparantie nog meer ruimte geeft aan preventieve zorg. “Voor minder dan de prijs van een vulling kunnen wij in korte tijd goed voedingsadvies geven,” geeft Ten Cate aan. “Daarmee voorkom je uiteindelijk die duurdere vulling. We hopen mee te geven dat we door ons enthousiasme en wat aanmoediging mensen meer regie geven zodat ze hun gebit gezonder kunnen houden.”

100 worden met je eigen gebit - dat kan

Word 100 met je eigen gebit

Het is ook waar hun motto vandaan komt: “100 worden met je eigen gebit kan echt!” geeft Stolk aan. “De nieuwe tandarts is niet meer controlerend, maar preventief en vol aandacht. Wij worden niet boos als je niet goed poetst, maar kijken hoe we je kunnen helpen aan betere gewoontes – kleine aanpassingen die zowel op de korte als de lange termijn helpen.”

Met een eigen gebit oud worden vraagt daarmee ook iets van de persoon in de behandelstoel. “Wij kijken dus ook naar motivatie,” vertelt Ten Cate. “Want wij weten dat het mogelijk is, maar de patiënt misschien nog niet.” Stolk vult aan: “Door te kijken naar wat iemand beweegt, maar ook wat iemand tegenhoudt, komen we samen verder. We zien iemand dan ook het liefst 3 of 4 keer per jaar. Zo’n samenwerking maakt dat iemand een veel beter onderhouden gebit krijgt, waarbij behandelingen steeds minder vaak nodig zijn.”

Jong geleerd

Dat oud worden met je eigen gebit begint voor de volgende generaties nu al. De tandartspraktijk in Soest is daar dan ook sterk op gericht, onder meer met Gewoon Gaaf!. Het belangrijkste is dat ouders geïnformeerd worden en dat kinderen het goed leren voor later. Ten Cate: “We komen niet ‘s avonds bij je poetsen, maar leren je wel hoe je dit zelf kunt doen.”

De praktijk geeft naast voorlichting ook extra aandacht aan mijlpalen en veranderingen: “Het doorkomen van een volwassen gebit, aandacht voor mondzorg als je op kamers gaat of zwanger bent…” somt Stolk op. “Je volgt mensen hun leven lang.”

Want ook wie als volwassene lange tijd niet naar de tandarts is geweest, kan bij Beukenlaan terecht. “Ik had een angstige patiënt die na meerdere afzeggingen toch behandeld wilde worden aan een afgebroken kies,” vertelt Ten Cate. “Hij hield de eerste keer twee uur lang de hand van de assistente vast. Bij de tweede sessie hoefde dit al niet meer. Inmiddels komt hij – bij wijze van spreken – fluitend de praktijk binnen.”

Stolk beaamt dat dit voorbeeld heel kenmerkend is bij hen: “Zelfs de zorgmijders leren bij ons goed poetsen. Dat maakt ons blij, maar nog belangrijker: ook zij kunnen weer lachen. Dat houden we er graag in tot ze 100 zijn.”

Woon je in Soest of omgeving?

Voor een lieve tandarts in Soest kun je terecht bij Tandheelkundig centrum Beukenlaan. Er is momenteel ruimte voor nieuwe patiënten. Vrijblijvend kennismaken kan door aanmelding via delievetandarts.nl of rechtstreeks via beukenlaan.nl.