NieuwsHoud je gebit en je mond goed schoon

Een rager voor de plekjes waar je niet goed bij kunt

Ons advies is om twee keer per dag minimaal 2 minuten (bij voorkeur elektrisch) te poetsen. Wil je meer doen om je mond gezond te houden?  Dan zijn behalve tandzijde en tandstokers ook ragers aan te bevelen. Dit zijn kleine borsteltjes waarmee je de (vaak lastig te bereiken) ruimtes tussen je tanden en de kiezen kunt schoonmaken. Als je dit goed en regelmatig doet kan je problemen met je gebit en tandvlees voorkomen.

 

Laat je door de mondhygiënist adviseren over rageren

Hoe kies je nou de goede ragers voor je gebit? Vraag het aan de mondhygiënist. Zo kan je een weloverwogen keuze voor bepaalde ragers maken en de techniek van het rageren goed aanleren. Het is vooral belangrijk dat je de goede maat kiest. Te klein ragers zijn niet effectief genoeg waardoor er eetresten en dergelijke kunnen achterblijven.  Een te grote rager kan tot beschadigingen leiden, zowel van je tandvlees als van je tanden en kiezen.

 

Wat is de beste techniek om te rageren?

Goed en effectief rageren doe je door de rager tussen je duim en wijsvinger te nemen. Plaats deze vervolgens loodrecht tussen twee tanden of kiezen en duw vervolgens voorzichtig door. Maak daarna een serie horizontale bewegingen van buiten naar binnen met de rager. Rager op deze wijze tussen al je kiezen en tanden in je onderkaak en bovenkaak. Het kan zijn dat je voor je kiezen een andere maat moet gebruiken dan voor je tanden. Dat geldt ook voor onderlingen tanden of kiezen, de ruimtes kunnen onderling flink verschillen. Je kunt de exacte maten vragen aan je mondhygiënist, maar vaak voel je het zelf wel. Na gebruik is het an te bevelen de rager goed te reinigen door deze uit te spoelen en af te drogen. Zo kun je de rager vaker gebruiken.

 

Rageren, stokeren of flossen?

Er is niets op tegen om alledrie te doen, al was het maar omdat flossen lang niet altijd uitkomt en omdat je ragers misschien niet bij je draagt maar stokers bijvoorbeeld wel. Als het om de kosten gaat: ragers zijn qua aanschaf duurder dan tandenstokers of flossdraad. Maar het voordeel van ragers is dat ze, als je ze na gebruik goed schoonmaakt, langer meegaan dan stokers of zijdedraad.

 

Lees hier meer over rageren, stokeren of flossen bij kinderen en jongeren >>>