Aanbevolen door De Lieve TandartsBlogsPreventieVoor kids

Flossen bij kinderen en jongeren

Flossen bij kinderen en jongeren: moet dat al van jongs af aan? Het is natuurlijk belangrijk om je mond gezond te houden, en flossen, stokeren of rageren draagt daaraan bij. Maar vanaf welke leeftijd pas je welke mondverzorging toe? 

Vanaf welke leeftijd flossen?

Peuters en kleuters hoeven nog niet te stoken of te flossen. Zij hebben tenslotte nog niet al hun tanden. Wel kun je al vanaf deze leeftijd het goede voorbeeld geven. Als je standaard een tandenstoker pakt na het eten, ziet je kind dit ook. ‘Dat hoort zo,’ krijgt het door, ‘en het is belangrijk om te doen.’

Naar de tandarts gaan is gratis tot 18 jaar!

Je kunt een puber op eigen gelegenheid naar de tandarts laten gaan, maar idealiter ga je zelf mee en is het een halfjaarlijks familieritueel. Je krijgt op deze manier goed mee of er iets speelt in de mondgezondheid van je kind, want deze zal dat niet altijd zelf met je delen. Hiermee houd je een vinger aan de pols en kun je je kind helpen poets- en eetgewoontes te verbeteren als dit nodig is.

In het kader flossen bij kinderen en jongeren is het ook goed om op dit aspect van de mondverzorging een vinger aan de pols te houden. Ze zijn al ‘zo groot’, maar hebben de begeleiding ook nog echt nodig!

Lees hier meer >>>

Flossen, waterpik, stokers… Wat kies je?

Gebitten kunnen onderling verschillen. Ook hebben pubers vaak een beugel, wat om een andere aanpak vraagt als het op mondverzorging aankomt. Overleg daarom met de tandarts en/of de mondhygiënist. Wat zijn de uitdagingen van het kindergebit? Hoe kun je je kind helpen? Ook omtrent flossen voor kinderen en jongeren kan een mondzorgspecialist heel goed ondersteunen door het bij elk bezoek even voor te doen en te herhalen. Het is trouwens helemaal niet gek om dit als volwassene voor jezelf ook te vragen – sterker nog, dat wordt gewaardeerd!

Beperk hoe vaak je kind eet, drinkt en snoept

Doet je kind lang over de maaltijd? Wordt er vaak tussendoor fruit of groente gegeten? Het klopt dat het gezond is om niet te snel te eten. Ook is het goed om gezonde snacks te nemen. Maar beperk de eetmomenten van je kind tot 7 momenten per dag. Je tanden hebben tussendoor ‘rust’ nodig om te herstellen. Laat dus zeker een paar uur tussen eet- en drinkmomenten zitten.

Lees hier hoe je dit aanpakt >>>

Het kindergebit verzorgen per leeftijd

 

Baby’s tot 3 maanden

Controleer de mond op blaasjes, doorkomende tandjes of afwijken.

 

3-6 maanden

Gebruik een kleine hoeveelheid peutertandpasta en poets eens per dag. Geef geen zuigfles met melk mee naar bed en probeer nachtvoedingen af te bouwen.

 

Kinderen, 1-2 jaar

Als je zelf naar de tandarts gaat, kunnen je kinderen mee. Probeer kinderen uit een gewone beker te laten drinken voor betere spraakgewoonten en een gezonder gebit. Wees spaarzaam met tussendoortjes en suiker en poets elke dag.

 

Kinderen, 2-4 jaar

Twee keer per dag poetsen (‘s ochtends en ‘s avonds) houdt het gebit fris. Laat kinderen zelf meedoen maar poets ook na. Je kind kan op controle naar de tandarts en zo worden eventuele (beginnende) gebitsproblemen snel opgemerkt. Ook al wordt er nog gewisseld, goed zorgen voor een melkgebit is de beste oefening en uitgangspositie voor een gezond ‘grotemensengebit’.

 

Schoolgaande kinderen t/m 10 jaar

Laat het niet van je kind afhangen, controleer zelf de poetsgewoonten twee keer per dag. Poets tot 10 jaar zeker zelf nog na en blijf het goede voorbeeld geven.

 

Schoolgaande kinderen vanaf 11 jaar

Het volwassen gebit is er, nog niet helemaal compleet, maar wel grotendeels. Laat je kind niet zomaar beginnen met stoken of flossen – dit kan beter in eerste instantie onder (professionele) begeleiding. Doe je het namelijk fout, dan kan het gebit (met name het tandvlees) blijvend beschadigen.

 

Pubers/jongeren tot 18 jaar

Help hen herinneren aan goede mondgewoonten. Ze zijn al ‘zo volwassen’, maar de verantwoordelijkheid bij een gezonde mond ligt nog steeds grotendeels bij de ouder(s)/verzorger(s). Moedig stoken/rageren/flossen aan en zorg dat je kind de middelen hiervoor bij de hand heeft of in elk geval goed weet te vinden. Zorg ervoor dat je kind regelmatig naar de tandarts gaat en vraag deze om af en toe een ‘opfriscursus’ te geven voor poetsen en flossen.

Is kauwgum goed of slecht voor je tanden?

Kauwen is gezond. Je zou denken dat je dan ook gerust veel kauwgom kunt gebruiken. Is dat ook zo?

 

Kies in elk geval altijd voor suikervrije kauwgom en het liefst met xylitol. Dit geeft het beste resultaat voor je tanden. Gebruik het – zoals met alles – ook met mate.

Kauwgom kan overigens het risico op oorontsteking tot 25% verminderen.

Lees dit en meer in de special over kauwen en mondgezondheid >>>