Aanbevolen door De Lieve TandartsBlogsCariësGebitsverzorgingGevoelige tandenGezonde mondInstagramMondgezondheidsadviesMondverzorgingMondzorgMooi gebitVoor kidsVoor ouderenWit gebit

Snoep verstandig, eet een appel. Zo luidde het gezegde en ook bij tandartsen hing er soms een poster van. Inmiddels weten we ook dat de zuren uit fruit tandbederf kunnen veroorzaken. Wat is dus wijsheid: elke dag een appel eten of fruit vermijden?

De voordelen van appels

  • goed voor hart en hersenen: de antioxidanten in het fruit beschermen onze hersencellen tegen oxidatiestress. Daarnaast verlaagt het eten van appels het ontwikkelen van hartaandoeningen.
  • vezels: een appel bevat vezels, die je een vol gevoel geven en nodig zijn voor een goede stoelgang.
  • immuunsysteem: in elke appel zit een goede hoeveelheid vitamine C.
  • cholesterol: hoe roder de appel, hoe meer pectine. Pectine is een vezel dat het cholesterolgehalte verlaagt.
  • gaatjes: het sap van de appel kan schadelijke bacteriën doden. Daarnaast maak je extra speeksel aan, wat goed is tegen gaatjes.

De nadelen van appels

 

Zoals alle soorten fruit bevatten ook appels fruitzuren. Te vaak in een appel bijten kan je tanden dus aantasten.

 

  • tanderosie: buiten appels zijn vruchtensappen, slasuzen en andere fruitsoorten schadelijk voor je tandglazuur.
  • kunstgebit: de eerste dagen na het plaatsen van een kunstgebit is een appel vaak te hard om te eten. Ook later is het beter om appels voor consumptie in stukjes te snijden.
  • hoog suikergehalte: uit recent onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is gebleken dat moderne appelsoorten tot 50% meer suiker bevatten dan vroeger.

Snoep verstandig, eet zó je appel

 

Het lijkt behoorlijk tegenstrijdig: een appel eten is gezond voor je en kan zelfs helpen tegen gaatjes. Tegelijkertijd kunnen de zuren en suikers uit de appel voor tandbederf zorgen. Dus wat is dan wijsheid?

 

Zoals met alles in het leven: zorg voor de juiste balans. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.

1. Maak je fruitmoment onderdeel van de maaltijd

Lunch je met twee boterhammen, dan eet je er een appel achteraan. Dit is beter voor je dan tussendoor een appel eten (en daarmee je tanden een extra eetmoment geven).

2. Geniet, en eet ook je fruit met mate

Maximaal een appel per dag is voldoende. Vergeet ook niet met ander fruit af te wisselen

3. Eet ook de schil!

Vlak onder de schil zitten veel vitamines en de schil zelf bevat veel vezels. Was elke appel goed en schil hem liever niet. Zo heb je er meer gezondheidsvoordelen van.

4. Wissel af

Verschillende appels hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Zo bevatten groene appels vaak meer vezels en zoetere appels zijn vaak rijker in suiker.

5. Blijf poetsen en flossen

Dit blijft natuurlijk altijd gelden: geef je tanden rust (met maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag) en poets elke ochtend en avond. Probeer daarnaast na de maaltijden goed te flossen of stoken.

Bronnen en naslagwerk (EN)