Aanbevolen door De Lieve TandartsInterviewNieuwsPreventie

Wie op zoek is naar een lieve tandarts in Ewijk en omstreken kan sinds kort terecht bij tandartspraktijk Maas en Waal. In deze jonge praktijk is onder leiding van ervaren tandarts Heleen Janssen veel aandacht voor innovatie. Haar focus: “Ik wil mensen behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden.” Hiermee staat de praktijk voor kwaliteit, esthetiek, begeleiding bij angst en boven alles: een goede band met de patiënten, zodat ze die op alle mogelijke manieren kunnen helpen vrijuit te lachen. 

Ondersteuning 

Iedereen heeft recht op tandheelkundige zorg, vindt Heleen. “Maar voor sommigen is de angst om te gaan zo groot, dat ze hun bezoek uitstellen.” Soms komt daar afstel van. Heleen zet zich samen met haar collega’s in voor goede mondzorg. “Ik wil een schakel zijn in dat ze alsnog gaan. Ze mogen het spannend vinden, maar wij kunnen dan helpen aan een positieve ervaring.”

En dat werkt. Janssen werkt al ruim 25 jaar als tandarts en heeft patiënten die, bijvoorbeeld na verhuizing, bereid zijn uren te rijden voor hun afspraken. “Ze vertellen me dat ze zich veilig voelen, en dat ze weten dat er naar hen wordt geluisterd. Er is een ouder echtpaar dat elk half jaar anderhalf uur onderweg is. Als je tachtigers hebt die dat voor je over hebben, dan vind ik dat een groot compliment.”

De benoemde veiligheid en het vertrouwen dat er wordt geluisterd wil Janssen dan ook blijven verdienen. Naast de goede omgang met patiënten draait het dan ook om kwaliteit van mondzorg. “Voor mij is een behandeling pas geslaagd wanneer alles netjes is. Pijnvrij, zodat mensen weer durven lachen,” somt Heleen op. “En het tweede aspect: dat ze blijven komen. Want het onderhoud is minstens zo belangrijk als de behandeling.”

Het draait in deze praktijk dan ook volledig om de patiënten. “Ik bekijk ze als geheel,” licht Heleen toe. “Daarmee kijk ik niet alleen op tandniveau, ook op mensniveau. Je wil weten wat iemand mens maakt, wat voor hen belangrijk is.”

Echt luisteren

Je kunt dan ook pas helpen als je goed kunt luisteren, is de filosofie van de praktijk. “Bij een intake ga ik niet meteen in iemands mond kijken,” vertelt Heleen. “Ik wil de tijd nemen en met iemand praten. De stoel blijft rechtop en ik zit naast of voor iemand en vraag wat ik voor hen kan doen.”

Vervolgens krijgt ze altijd een beter beeld van patiënt voor haar. “Het is belangrijk te weten wat hen helpt,” gaat ze verder. “Sommigen willen een podcast opzetten. Anderen willen extra duidelijkheid. Zo zeg ik soms: ‘Ik ga dit nog 10 tellen doen’ en dan stop ik na 10 tellen. Mijn collega’s werken precies zo.”

Met haar ervaring heeft Heleen scherp wat wel en niet werkt. “Uitleggen doe je ook terwijl je bezig bent, niet alleen vooraf,” voegt ze er nog aan toe. “En je houdt ook rekening met hoeveel verdoving iemand nodig heeft.”

Tandarts carmen leenders Tandartspraktijk Maas en Waal

De mooiste lach

Naast het behandelen van gebitsklachten en ondersteunen bij mondverzorging heeft de tandartspraktijk in Ewijk nog een expertise: esthetiek. “Ik maak graag elke glimlach extra mooi,” vertelt Heleen hierover. Dat kan bij scheefstand onder meer met de doorzichtige beugels van Clear Correct, ook wel aligners genoemd, waar de praktijk mee werkt.

“Daarnaast kun je heel mooie resultaten bereiken met composiet veneers,” gaat Heleen verder. “Dat zijn facings van vulmateriaal in verschillende kleuren en tinten.” Al hoeft het wat Heleen betreft niet altijd een uitgebreide cosmetische behandeling te zijn: “Soms kun je met een paar kleine aanpassingen, bijvoorbeeld aan één of twee tanden, een heel andere lach hebben. Je staat ervan te kijken hoeveel zelfvertrouwen dit oplevert!”

Ze vraagt haar patiënten dan ook regelmatig: ‘Zou je nog iets anders willen zien aan je gebit?’ Het gaat namelijk om het complete plaatje. De reacties die haar patiënten terugkrijgen van hun omgeving zeggen dan alles, van “Ik weet niet wat er anders aan je is, maar je lijkt veel vrolijker” tot “Je straalt!” En dat laatste, daar wordt Heleen samen met haar collega’s echt gelukkig van.

Woon je in Ewijk of omgeving?

Voor een lieve tandarts in Ewijk kun je terecht bij Maas en Waal. Deze tandartspraktijk heeft momenteel ruimte voor nieuwe patiënten. Kijk op onze website of op de website van Tandartspraktijk Maas en Waal.