NieuwsGezond drinken draagt bij aan een gezonde mond

Voorkomen is beter dan ziektes genezen | Preventieve mondzorg voorkomt hoge kosten en angst

Je mondgezondheid is belangrijk. Voor je weerstand, om goed te kunnen functioneren en om ziektes te voorkomen. En problemen met je mondgezondheid voorkomen, betekent dat je geen vervelende behandelingen hoeft te ondergaan die bij sommigen angst voor de tandarts veroorzaken. Als platform De Lieve Tandarts willen wij de drempels voor mondzorg zoveel mogelijk wegnemen.


Uit het plan van NzA en Zorginstituut van november 2020: 

“Passende zorg gaat over gezondheid i.p.v. ziekte: zet al het overheidsbeleid in op gezondheidsbevordering en het verkleinen van gezondheidsverschillen (health in all policies), focus op de eigen ervaren gezondheid en functioneren (positieve gezondheid) en werk aan het voorkomen van ziekte en zwaardere zorg (preventie).” *


Opinie van De Lieve Tandarts:

Zo lang er nog geen effectieve manieren bestaan om biofilm, zoals tandplaque, op alternatieve wijze goed te bestrijden is (leren) goed poetsen en regelmatig naar de tandarts én mondhygiënist gaan dé manier om ziektes in je mond voor te zijn. Maar ook gezond(er) eten en drinken en meer bewegen leiden tot een betere mondgezondheid.

Preventie: voorkom problemen met je mondgezondheid

Daarom vinden wij als bemiddelingsplatform preventie zo belangrijk: Wanneer je regelmatig je tandvlees en je gebit laat controleren en tandplaque/tandsteen laat verwijderen is de kans minimaal dat je gebitsproblemen ontwikkelt. Probeer je mond gezond te houden. Zo voorkom je hoge kosten voor tandheelkunde. En misschien nog wel belangrijker: daarmee voorkom je dat kinderen en (jong) volwassenen traumatische ervaringen opdoen met mondzorg doordat ze al vroeg gaatjes in hun tanden en kiezen krijgen en daardoor pittige behandelingen moeten ondergaan in de tandartsstoel.

Angst voor de tandarts is helaas nog altijd een belangrijke reden om níet te gaan.

We zouden graag zien dat preventie al in een heel vroeg stadium wordt aangeleerd, ook al bij heel jonge kinderen. Dit houdt in dat er op de consultatiebureaus naar de mond gekeken wordt en advies aan de ouder wordt gegeven. Dat dit nog niet gebeurt, of in onvoldoende mate blijkt uit het op 24 november 2020 verschenen onderzoek van Spreuwel,

“Bevordering van mondgezondheid door jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op het consultatiebureau“,  (Zie ook https://link.springer.com/article/10.1007/s12508-020-00288-2 of download het bestandje hieronder:)

 

Download

Spreuwel2020_Article_BevorderingVanMondg
Adobe Acrobat document 260.9 KB

 

Met ons platform, maar vanuit andere initiatieven zoals Stichting De Nieuwe Tandarts, dragen we graag bij aan deze nieuwe manier van werken in de praktijk. Daarom ondersteunen we van ganser harte initiatieven die voortkomen uit het Nexø-model of uit NOCTP, zoals Gewoon Gaaf en andere uitingen die deze preventieve manier van werken als uitgangspunt nemen zoals Glansje en Johnny Joker, beide gericht op kinderen.

Maar daar stopt naar onze mening preventie niet. Het wordt hoog tijd dat een programma als Gewoon Gaaf ook een vervolg krijgt voor volwassenen. Er zijn al tal van deelnemers op ons platform te vinden die ook preventie voor volwassenen in de praktijk brengen. Actuele voorbeelden zijn Kuypers Mondzorg en Tandartspraktijk Keijzershof. We hebben al in het voorjaar van 2020 het Ivoren Kruis uitgenodigd om snel bijeen te komen en de learnings van Gewoon Gaaf om te zetten naar effectief preventieve behandelingen van volwassenen.

Een goede mondgezondheid is een goede basis. Om een goede mondgezondheid te bereiken of te behouden spreek je al snel over lifestyle, zoals over verantwoord eten en drinken.

Gedragsverandering in mondzorg zoals preventie past naadloos in het streven van NzA en de Nederlandse Zorgautoriteit om preventie belangrijker te maken in de hele zorg. Ook omdat je daarmee de kosten van de zorg beheersbaar maakt. Wij als platform De Lieve Tandarts scharen ons graag achter deze denkwijze. Nu de daad nog bij het woord voegen. Wie sluit aan?

Kijk voor het overzicht van deelnemende mondzorgpraktijken aan platform De Lieve Tandarts op https://delievetandarts.nl/zoek-een-lieve-tandarts/