Steeds meer tandartspraktijken zetten lachgas en volledige anesthesie in om behandelingen voor angstige patiënten mogelijk te maken. Als platform hebben we de afgelopen jaren veel ervaringen gehoord en gelezen van deze behandelingen. Voor De Lieve Tandarts blijft het einddoel: terug naar preventieve zorg.
Overigens draait het altijd per patiënt om de juiste afweging en niet om automatisch sedatie aan te bieden.
Is dit geschikt voor jouw praktijk? Wanneer zet je het in, en wanneer niet?
Lachgas: mild, snel en effectief – als het nodig is
Lachgassedatie (ook wel distikstofmonoxide) is een milde vorm van sedatie waarbij de patiënt via een neusmasker een mengsel van zuurstof en lachgas inademt. De patiënt blijft aanspreekbaar en de behandeling is veel minder stressvol. Via een neusmasker ademt de patiënt een mengsel van zuurstof en lachgas in. Binnen een paar minuten voelt diegene zich kalm en rustig, maar blijft wel gewoon aanspreekbaar.
Voor angstige patiënten, kinderen of mensen met een sterke kokhalsreflex kan lachgas echt een wereld van verschil maken. Het zorgt voor meer rust in de stoel én in de behandelkamer.
Mobiele narcose: veilige zorg op locatie
Bij complexe behandelingen of zeer heftige angst kan mobiele anesthesie een oplossing zijn. Mustafa Albayrak van AIC Services verzorgt dit met een volwaardig anesthesieteam op locatie. Dat betekent: de patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis en de tandarts kan op eigen, vertrouwde grond werken met een ervaren team naast zich.
Kan het verantwoord?
We hebben in de afgelopen 7 jaar veel ervaring opgedaan en zien dat er steeds meer tandartsen zijn die verantwoord met bovenstaande vormen van sedatie omgaan.
Lieve tandartspraktijken die ook behandeling onder narcose aanbieden
- Almere: Narcose Dental
- Ewijk: Tandartspraktijk Maas en Waal
- Heerenveen: De Heerenveense Tandarts
- Surhuisterveen: Tandartspraktijk Ria van der Meer
Lieve tandartspraktijken die ook behandeling onder lachgas-sedatie aanbieden
Verantwoorde zorg met oog op de toekomst
Onze conclusie na 7 jaar ervaring: lachgas en narcose zijn geen eindoplossingen, maar kunnen wél een belangrijke eerste stap zijn. Ze helpen om de drempel te verlagen voor mensen die anders helemaal niet zouden komen. Juist daardoor kunnen we uiteindelijk toewerken naar vertrouwen, regelmaat en preventie – mits zorgvuldig en professioneel ingezet, met het belang van de patiënt altijd voorop.