Blogskosten kapperkosten mondzorgNieuwsParo-preventiePreventieTandplak/tandplaquekapper duurder dan je tandarts?

Hoe vaak ga je naar de kapper? Wat heb je ervoor over om je kapsel tiptop in orde te houden? We vergelijken hier de kosten voor het noodzakelijk onderhoud van je mond(gezondheid) en de kosten voor de kapper.

Nu de kosten voor levensonderhoud en energie in rap tempo toegenomen zijn worden er voor de mondzorg in 2021 vastgestelde (maximum) tarieven gehanteerd. Het is niet bekend in hoeverre de kosten van de kapper gelijk zijn gebleven. Kappers hebben een moeilijke tijd gehad toen ze lange tijd dicht moesten vanwege corona, daardoor zijn hier en daar de tarieven wel gestegen. We proberen hier het belang van een goed kapsel en een gezonde mond met elkaar te vergelijken.

De Kapper

  • Kosten: ca. € 25,- per 6 weken
    (€ 216,- per jaar)
  • Levensduur (haar): tussen de 50 en 80 jaar, valt niets met zekerheid over te zeggen
  • Je kapsel is van groot belang voor je welbevinden en je zelfvertrouwen

Gebitsonderhoud

  • Kosten: € 20,- tot € 40,- per maand
    (€ 250,- tot € 500,- per jaar)
  • Levensduur: 68 jaar (gemiddelde leeftijd voor overgang naar een kunstgebit) tot je hele leven (zie ‘100 worden met je eigen gebit kan echt‘)
  • Je gebit is van groot belang voor je welbevinden, je zelfvertrouwen én je algehele gezondheid.

Investeer vanaf nu meer in je gebit!

De gemiddelde kosten per Nederlander voor kapperbezoek liggen tussen de 25 en 30 euro. Veel vrouwen zijn een stuk duurder uit. Er zijn ook mannen die elke maand naar de kapper gaan en daar €40,- voor neerleggen. Maar de meesten gaan veel minder vaak en geven ook een stuk minder uit.
De gemiddelde kosten voor het laten onderhouden van je mondgezondheid, inclusief kleine reparaties liggen op minder dan € 250,- euro per jaar – en inclusief bepaalde duurdere ingrepen blijft het bedrag over het algemeen onder de € 500 steken. Toch vinden Nederlanders de tandarts duur en nemen we kapperskosten (min of meer) voor lief.

En: zoals de kapper onmisbaar is om er toonbaar uit te zien en je prettig te voelen in je sociale omgeving, is je mondgezondheid onmisbaar voor je algehele gezondheid. Je kunt je mond zien als een soort toegangspoort; onderzoeken wijzen dan ook op verbanden tussen aandoeningen in je mond en op andere plekken in je lichaam.

Het is zowel qua kosten als qua klachten handig om regulier onderhoud te laten plegen aan je gebit. Zo help je grotere problemen – en ingrepen – te voorkomen. Niet voor niets richt de mondzorg zich op preventie.

Invloeden van buitenaf

Zoals je haar onderhevig is aan aantasting door zonlicht, regen en vuile lucht is je gebit de hele dag bezig zuuraanvallen uit voedsel en drank te pareren.

In je mond leven etensresten, speeksel en bacteriën. Die bacteriën zetten de suikers uit je eten en drinken om in zuren. Die kunnen je tandglazuur aantasten, waardoor gaatjes en tanderosie ontstaan.

Zo pleeg je goed onderhoud

Grondig reinigen van je gebit is belangrijk, net als regelmatig onderhoud door iemand die er verstand van heeft. Grondig reinigen doe je door goed te poetsen, flossen en stokeren, maar ook door minimaal elk halfjaar – vaker als je rookt, drinkt, ongezond eet of snel aanslag op je tanden hebt – je mondhygiënist je gebit te laten reinigen. En natuurlijk door je tandarts of mondhygiënist je tandvlees te laten controleren, maar ook je tong bijvoorbeeld. Ook de kapper zal je de nodige tips geven om je haar goed te houden. Daarmee voorkom je immers problemen die onder meer haaruitval kunnen veroorzaken.

Mondzorgprofessionals: helpen preventief én bij groot onderhoud

Er melden zich veel mensen bij De Lieve Tandarts met plotselinge klachten. Die klachten zijn niet altijd te voorkomen. Maar je kunt wel je best blijven doen om voor je gebit te zorgen – zelfs als je je eventueel schaamt voor je gebit door ongezonde leefgewoonten. Juist dan is het belangrijk vaker dan gemiddeld te gaan. Er is eigenlijk geen vaste regel voor. Ga uit van tenminste een keer per jaar controle door de tandarts en mondhygiënist. Het reinigen van je gebit kan je afhankelijk van de staat een of twee keer per jaar laten doen. De tarieven voor 2022 vind je hier.

Het goede nieuws is dat je altijd kunt vertrouwen op de goede zorgen van mondzorgprofessionals in Nederland. Zij houden zich bovendien allemaal aan de maximale tarieven die ze morgen berekenen voor de verzorging van je mondgezondheid. Kappers in Nederland zijn van een hoog niveau.

Moet je bezuinigen en kiezen voor het een of ander? Dan kan het NIBUD je eventueel helpen. Ze geven je tips en kunnen je coachen per e-mail.

We hebben onderzoek gedaan naar manieren om toch naar de tandarts te gaan als je er geen geld voor hebt. De mogelijkheden zijn beperkt, maar misschien toch het bekijken waard. Zie https://delievetandarts.nl/geen-geld-voor-de-tandarts/

Kun je wel wat steun gebruiken om (weer) naar de tandarts te gaan? Wij helpen je graag! Sluit je gratis aan bij onze Facebookgroep ‘Drempels voor de tandarts‘.

Zoek je een lieve tandarts? Bekijk dan hier of er een bij je in de buurt zit.