Aanbevolen door De Lieve TandartsLeidsche RijnNieuwsUncategorizedwelkom in tandartspraktijk hogeweide

Voor praktijkhoudster en tandarts Elise Tin Liep Shie van tandartspraktijk Hogeweide betekent een lieve tandarts zijn dat je geduld hebt en mensen écht hoort. De praktijk is zeer kindvriendelijk en de eigenaresse voelt zich persoonlijk betrokken bij iedereen die binnenkomt. “Het mooiste vind ik dat ik hele gezinnen op zie groeien.”

“Mondzorg is een gezonde glimlach”

En lachen, dat vindt Elise belangrijk. Dat kun je pas doen als je je veilig voelt, en dat is dan ook een van de belangrijkste pijlers van de praktijk: persoonlijke aandacht en goed luisteren naar wat iemand nodig heeft. “Je hebt zelf geen controle als je in de stoel zit,” licht de praktijkhoudster toe. “Je moet dus duidelijke afspraken maken zodat niemand voor verrassingen komt te staan.”

Die afspraken gelden ook voor behandelplannen. “Wij proberen zo transparant mogelijk te zijn zodat je weet waar je aan toe bent.”

De stap naar de tandarts

Elise ziet vaak mensen die lange tijd niet op controle zijn geweest. “Soms gaan zelfs kinderen niet mee omdat hen angst is ingepraat,” vertelt ze. “Maar je kunt beter tandjes komen tellen dan later een kies moeten trekken.”

Ze benadrukt dat naast angst ook schaamte, wat vaak voorkomt bij jongeren en volwassenen die eerder niet op afspraak gingen, ook niet nodig is. “Sommige mensen durven niet te lachen. Ze zijn bang wat je van hun gebit gaat vinden. Maar wij staan er echt zonder oordeel in. Ons doel is om je te helpen.”

Het ouderwetse beeld van de wrede (school)tandarts is allang geen realiteit meer, zeker niet bij deze lieve tandarts. “Ik doe er alles aan om mensen wat veiligheid te bieden,” vertelt Elise. “Soms helpt het bijvoorbeeld als ik de ruimte uit loop en dan weer terugkom. De spanning verdwijnt dan even en dat helpt.”

Het is een letterlijke extra stap naast de figuurlijke extra stappen die de praktijk zet om iedereen comfort en veiligheid te geven. De praktijk is bovendien optimaal ingericht om elk bezoek prettig te maken: er is boven de behandelstoelen bijvoorbeeld een ‘open’ plafond met palmbomen of vogels. “Het zit hem soms in kleine dingen.”

Mondzorg in de basisverzekering

“Je tanden hebben zorg nodig,” al dus Elise. “Het zijn tenslotte vrijstaande botten.” Ze geeft dan ook geduldig en uitgebreid uitleg bij alle behandelingen die ze aanbiedt. Hoe meer je weet, hoe gemotiveerder je bent om goed voor je gebit te zorgen.

Wat haar betreft is het dan ook logisch om mondzorg op te nemen in de basiszorg. “Als je kiespijn hebt, kun je niet slapen. Mondzorg is basiszorg.” Ze maakt zich onder meer zorgen om het cariësgehalte in Nederland. “Voor een ontwikkeld land als Nederland moet dat eigenlijk niet kunnen.” Voor kinderen is de mondzorg al inbegrepen – je kunt tot je achttiende gratis naar de tandarts. “Als elk kind dat zou doen, zou dat in de toekomst ook heel veel schelen.”

“Dankbaar werk”

Het mooiste vindt Elise de band die ze opbouwt met bezoekers van de praktijk. “Ik wil persoonlijke zorg leveren en dat kan ook echt als ik een gezin zie opgroeien. In de 8 jaar dat ik werk heb ik daarin al zoveel meegemaakt. Het is echt bijzonder.”

De dankbaarheid die Elise in haar werk vindt blijkt dan ook wederkerig. “We krijgen vaak tekeningen en cadeautjes. Het is zulk dankbaar werk.” Maar het zijn vooral de reacties en uitspraken van mensen die haar raken. “Dat ze blijven terugkomen is een cadeautje. Dat je hun vertrouwen wint. Dat ze zeggen ‘Als jij het zegt, zal het goed zijn’, en ‘Ik vertrouw je volkomen’. Mensen geven niet zomaar een ander hun vertrouwen. Ik werk er met mijn team doorlopend aan om dat vertrouwen waar te blijven maken.”

Woon je in Leidsche Rijn of omgeving?

Voor een lieve tandarts in Leidsche Rijn kun je terecht bij Hoge Weide. Hoge Weide heeft momenteel ruimte voor nieuwe patiënten. Vrijblijvend kennismaken kan door aanmelding via delievetandarts.nl of rechtstreeks via tandartspraktijkhogeweide.nl.