BlogsGebitsverzorgingGezonde mondInstagramMondgezondheidsadviesMondverzorgingMondzorgNieuwsPoetstipsPreventieTanden blekenVerkleurde tandenVerkleurde tanden behandelenWit gebit

 Je tanden laten bleken? Dit kan schadelijk zijn voor je gebit. Gelukkig zijn er meer manieren om je lach witter en stralender te krijgen. Wij geven je 5 tips voor wittere tanden – op een natuurlijke manier!

1. Poetsen!

Het lijkt een inkoppertje in deze reeks met tips voor wittere tanden, maar onderschat het effect van goed poetsen niet. Door elke dag twee keer te poetsen, het liefst elektrisch, verwijder je alle oneffenheden en tandplak. Zo ogen je tanden schoner en hierdoor ook witter.

2. Say cheese…

Kaas en melk helpen je om je gebit sterker te maken. De calcium die het bevat heeft bovendien een structuur die helpt bij het reinigen van je tanden. Groene bladgroenten bevatten overigens ook calcium.

3. Kruiden tegen bacteriën

Peterselie en munt bevatten antibacteriële stoffen. Dit is gezond voor je mond! Daarbij ruikt je adem ook frisser door deze kruiden.

4. Zoen!

Het is misschien een ongewone tip, maar wel een effectieve. Zoenen verhoogt de speekselproductie en speeksel helpt met het verwijderen van bacteriën van je tanden. Bonus: het is ook nog eens goed voor je relatie…

5. Bezoek de mondhygiënist

Behalve dat de mondhygiënist je kan adviseren op het gebied van natuurlijk witte tanden, kun je er ook terecht voor een schoonmaakbeurt. Hier knappen je tanden van op! Daarnaast kan de mondhygiënist je tanden polijsten. Dit kan niet te vaak (zie ook de effecten van bakpoeder en charcoal-poeder onder ‘Bakpoeder & citroenzuur’), maar eens per (half)jaar geeft een behandeling je zichtbaar wittere tanden.

Eten voor witte tanden?

Let op met fruit en kruiden!

Kan dat echt, je tanden bleken met natuurlijke middelen? Volgens sommige video’s kan het met kurkumakruid (vaak gemixt met kokosolie en pepermunt). Deze mix zou je tanden witter en stralender maken.

Toch is dit geen slimme manier, omdat het je tanden alsnog aan kan tasten. Ook verkleuren je vullingen (deze worden geel – kurkuma heet ook wel geelwortel, dus dat is te verklaren).

Daarnaast is bekend dat vruchten als aardbeien zouden helpen met wittere tanden. Ook sinaasappelschil of bananenschil wordt ervoor gebruikt. Alhoewel het je tanden witter kan maken, bevat fruit ook fruitzuren en die kunnen je tanden aantasten.

Eten voor witte tanden - meer fabels ontkracht

Bakpoeder & citroenzuur

Er zijn veel online trucjes te vinden om je tanden natuurlijk witter te maken. Pas toch op met baking soda, citroenzuur, charcoal-poeder en andere middeltjes. Alhoewel ze soms kunnen werken, moet je ook goed kijken naar wat het op de lange termijn met je gebit doet. Zo tasten poeders je glazuurlaag aan, net als citroenzuur (zie ‘Let op met fruit en kruiden’).

Hoe zit het met kokosolie en andere trucs?

Je mond spoelen met water is net zo effectief als met (kokos)olie. Ook vervangt spoelen nooit tanden poetsen of flossen/stoken. In het kort geldt voor alle trucs om snel witte tanden te krijgen dat je pas echt goed voor je tanden zorgt met poetsen, flossen, en niet te veel eetmomenten op een dag. Misschien wat saai, maar wel effectief.

Heb je deze tips voor wittere tanden uitgeprobeerd maar overweeg je alsnog je tanden te laten bleken? Lees dan hier hoe je dit veilig aanpakt.