Aanbevolen door De Lieve TandartsBlogsGebitsverzorgingGezonde mondMondverzorgingPoetstipsPreventieVoor kidsVoor ouderenWit gebit

Elektrisch poetsen is beter – iets wat we ons steeds beter realiseren. Hoe komt dat dan precies en wat weten we nog meer over elektrisch poetsen? Vanaf welke leeftijd kun je ermee beginnen?

In dit artikel geven we je 5 feiten over elektrisch poetsen en krijg je een stappenplan voor slim gebruik van een elektrische tandenborstel.

1. Elektrisch poetsen is (bijna altijd) beter dan met de hand poetsen

Met een elektrische tandenborstel wordt tandplak beter verwijderd, kom je makkelijker op moeilijk te bereiken plaatsen, en houd je dankzij een timer op de meeste elektrische borstels goed in de gaten of je wel twee minuten poetst.

 

Dit zijn de voornaamste voordelen van elektrisch poetsen. Er zijn mensen met een handtandenborstel die heel zorgvuldig poetsen. Dit is echter uitzonderlijk. Martijn Rosema van het ACTA en Mariska de Beijer van het KNMT zijn hier dan ook duidelijk in: “Elektrisch poetsen is beter.”

Het nationale Tandartsonderzoek 2021

2. Er zijn heel veel verschillende opzetstukken

Toen elektrisch poetsen nog nieuw was, moesten we het doen met een karig rond borsteltje. Inmiddels is de keuze al flink uitgebreid. De ronde borstels hebben nog de overhand, maar voor wie de handtandenborstel mist, is er ook een langwerpige borstel of eentje met dubbele ronde kop. De beste tip om te kiezen? Vraag je tandarts of mondhygiënist wat je gebit nodig heeft. Bekijk daarnaast de verpakkingen en omschrijven van de verschillende opzetstukken om te zien welke bij je past.

 

Het belangrijkste wat je je afvraagt bij de aanschaf:

  • Wat is de stand van je tanden en kiezen?
  • Is een zachte of hardere borstel geschikter?
  • Hoe snel moet de borstel ronddraaien?
  • Hoe ga je de tandenborstel gebruiken?

Let op: ook als je goed elektrisch poetst, blijven flossen, stokeren en/of rageren daarnaast belangrijk.

3. Ook kinderen kunnen elektrisch poetsen

En dat kan al eerder dan je denkt! Er zijn dan ook steeds meer elektrische tandenborstels voor kinderen vanaf drie jaar. De kleinere borstelkop van deze tandenborstels is afgestemd op hun melkgebit en de grootte van hun mond. Vind je de aanschaf te duur? De opzetstukjes voor kinderen werken ook op de elektrische tandenborstel voor volwassenen.

4. Het kan goedkoper, onder meer door te delen

Een elektrische tandenborstel is vaak een flinke uitgave. Houd daarom altijd aanbiedingen in de gaten. Zowel fabrikanten als supermarkten en drogisterijen hebben regelmatig elektrische tandenborstels in de aanbieding.

Daarnaast kun je per gezin een tandenborstel delen. Daar zou je vroeger niet aan moeten denken met een handtandenborstel, maar doordat je elk een ander opzetstuk kunt gebruiken, hoef je niet voor ieder gezinslid een aparte elektrische tandenborstel te kopen.

Onthoud tot slot dat je met een gezonder gebit ook minder tandartskosten hebt – zelfs met de hogere aanschafwaarde ten opzichte van een handtandenborstel bespaar je op termijn meer geld.

5. Ook elektrisch poetsen vergt oefening

Zelfs als je altijd elektrisch poetst – en je hiermee al beter poetst dan met een handtandenborstel – betekent dat niet automatisch dat je gebit op en top in orde blijft. Net als bij het gebruik van een handtandenborstel moet je leren om goed elektrisch te poetsen. Je kunt bijvoorbeeld je tandarts of mondhygiënist om advies vragen zodat je alles uit je elektrische tandenborstel haalt.

Zo poets je elektrisch

Volg thuis onderstaande stappen als hulpmiddel:

  1. Zet de tandenborstel loodrecht op de kauwvlakken en laat hem per kies 3-5 seconden roteren. Je kunt hem hierbij iets op en neer bewegen om alle tandplak, bacteriën en etensresten te verwijderen.
  2. Herhaal dit bij elke kies.
  3. Zet de borstel loodrecht op de tand, tegen het tandvlees aan. Laat de borstel 3-5 seconden per tand roteren.
  4. Zorg dat je dit voor elke tand aan zowel de binnen- als de buitenkant doet.
  5. Verzin je eigen vaste volgorde. Begin bijvoorbeeld linksboven, doe dan linksonder, en dan rechtsboven en tot slot rechtsonder. Zo onthoud je altijd waar je bent en hoe lang je nog te gaan hebt.

 

Tip!

Neem tijdens je volgende bezoek aan de tandarts of de mondhygiënist je elektrische tandenborstel mee. Je kunt dan direct vragen of je al goed poetst en of je de juiste opzetborstel hebt.

Elektrisch poetsen op vakantie?

Veel mensen nemen op vakantie niet altijd hun elektrische tandenborstel mee. Toch mag een elektrische tandenborstel mee door de douane, ook met oplader. Er zijn ook speciale reisverpakkingen voor een elektrische tandenborstel.

Zeker als je langer dan een paar dagen weg bent, is het aan te raden om elektrisch te blijven poetsen. 

Meer informatie over elektrisch poetsen

Meer over elektrisch poetsen