De mondzorg is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Daarmee is de tandartspraktijk allang niet meer de praktijk zoals vorige generaties hem kennen. Buiten veel nieuwe technologieën en behandelmethoden veranderde ook de benadering van mondzorg. We zetten 10 belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen 5 jaar op een rij.

1. Digitale technologie gaat verder

Het gebruik van digitale technologie nam in de afgelopen 5 jaar sterk toe in de mondzorg. Dankzij onder meer digitale afdrukken, 3D-modellen en simulaties kunnen tandartsen en orthodontisten preciezere behandelingen plannen en uitvoeren.

2. Meer minimaal invasieve behandelingen/oplossingen

Er is een toenemende vraag naar minimaal invasieve behandelingen. Hiermee bedoelen we behandelingen met minder (of geen) pijn, snellere hersteltijden en een zichtbaar beter resultaat. Anders gezegd: minder moeite, sneller een stralende(re) lach!

Voorbeelden hiervan:

  • composiet-vullingen
  • facings
  • beugels die je een korte periode draagt (soms maar een paar dagen)

3. Gepersonaliseerde zorg

In de mondzorg komt (terecht!) steeds meer aandacht voor gepersonaliseerde zorg. Er wordt steeds beter gekeken naar wie je bent en hoe je het beste te helpen bent. Niet iedereen heeft dezelfde behoeften in de behandelstoel.

Natuurlijk zet De Lieve Tandarts zich daarbij in om met je middels het keurmerk de liefste mondzorgspecialisten te vinden. Dit zijn de tandartsen, mondhygiënisten en andere professionals met een passende persoonlijke benadering.

4. Regeneratieve tandheelkunde

Een groeiende trend is de zogeheten regeneratieve tandheelkunde. Hierbij richt de mondzorg zich op het herstel van verloren weefsel en functie. Met technieken als  stamceltherapie en groeifactoren kan tandweefsel herstellen.

Het voordeel van regeneratieve tandheelkunde: je hoeft minder snel gezonde tanden te verwijderen.

5. Preventieve zorg

We zijn zelf groot voorstander van dit punt! Preventieve zorg speelt intussen een belangrijke rol in de mondzorg.

Kort gezegd hoef je hiervoor maar een paar dingen te doen:

  • eigen gebitsonderhoud (poetsen en stokeren)
  • regelmatige controles (eens per half jaar)
  • professionele reinigingen (eens per (half) jaar)

Preventieve zorg staat voor de gezondheid van het gebit waarborgen. Er wordt meer nadruk gelegd op het voorkomen van tandproblemen in plaats van het genezen ervan.

6. Tandimplantaten

Tandimplantaten zijn inmiddels een populaire oplossing voor ontbrekende tanden. Ze bieden een permanent en natuurlijk ogend alternatief voor bruggen en kunstgebitten.

Recente ontwikkelingen in implantaatmaterialen en -technieken hebben de procedure efficiënter en minder ingrijpend gemaakt.

7. Clear Aligners voor rechtere tanden

Clear aligners, zoals Invisalign, vervangen steeds vaker de traditionele, metalen beugels. Ze zijn vrijwel onzichtbaar, comfortabel om te dragen en kunnen worden verwijderd om te eten en je tanden te poetsen.

8. Telemondzorg

Telemondzorg is een groeiende trend in de tandheelkunde. Hiermee kun je virtuele consulten en behandelplannen van je tandarts krijgen, of hulp krijgen wanneer je last hebt van angsten. Dit zorgt voor meer toegankelijke tandheelkundige zorg.

9. Biomaterialen

Biomaterialen, zoals biokeramiek en bioactief glas, worden steeds populairder in de tandheelkunde. Deze materialen hebben een natuurlijkere uitstraling en worden beter verdragen door het lichaam. Hiermee neemt de kans op complicaties af.

10. Blijer met de tandarts

Alle eerder genoemde ontwikkelingen hebben geleid tot betere behandelmethoden en ‘de lieve(re) tandarts’. Hopelijk resulteert dit uiteindelijk ook in de voorzetting van onze missie: meer mensen regelmatig naar de tandarts. We gunnen iedereen een stralende lach!