Aanbevolen door De Lieve TandartsNieuwsvoorkom overgewichtleer je kind gezond drinken. Kies water

Op jonge leeftijd leren water drinken is een goede manier om de gezondheid van je kind te bevorderen en overgewicht te voorkomen.

In de week van de ouder staan we stil bij het belang van goede voeding en verstandig drinken in het kader van de (mond)gezondheid. Een recente publicatie van de Gezonde Generatie toont het belang aan van een goede start. De eerste 1000 dagen van een kind zijn superbelangrijk. Niet alleen in psychisch-sociaal opzicht, maar ook waar het vloeibaar en vast voedsel betreft.

Je kunt je kind in die periode laten wennen aan gezonde voeding en aan drinken zonder toegevoegde suikers. Nu het overgewicht onder jong volwassenen stijgt is het des te belangrijker (jonge) kinderen gewend te laten raken aan het drinken van water. Een kop uit de Volkskrant van 2 juni 2023 spreekt boekdelen:

Water is óók fris, dat kun je een kind beter zo jong mogelijk leren

Een van de adviezen van Kinderarts Anita Vreugdenhil luidt om jonge kinderen vroeg een gezonde leefstijl aan te leren. Zo is het makkelijk om op de basisschool kinderen alleen maar water te laten drinken. Die grip ben je kwijt als ze naar de middelbare school gaan. Helaas kiezen oudere kinderen in de pauzes vaak voor troep als Red Bull of suikerhoudend cola. En daarvan zijn de gevolgen voor je gewicht funest en loopt je mondgezondheid gevaar.
Water uit de kraan is in het algemeen schoon. Mocht je daarover in jouw woonplaats twijfelen, in de supermarkt kost water weinig. En soms is het lonend een waterfilter aan te schaffen.