Aanbevolen door De Lieve TandartsInterviewNieuwsPreventieTuitjenhorn

Bij lieve tandartspraktijk Torres de Heens in Tuitjenhorn en Schoorl wacht iedereen een warm welkom: van jong tot oud, van studenten tot gezinnen. Er is extra aandacht voor wie angstig is en elke behandeling is uniek. “Als mens ben je ook uniek,” vertelt praktijkhoudster en tandarts Gaudy. “Wij behandelen niet zoals wij behandeld willen worden, we luisteren naar wat je nodig hebt en behandelen zoals bij jou past.”

Nog voordat de praktijk het keurmerk van De Lieve Tandarts kreeg, zeiden mensen het zelf al spontaan: ze is zo’n lieve tandarts! Het is een groot compliment voor praktijkhoudster en tandarts Gaudy en haar team. In de praktijk deelt ze het liefst zelf de complimenten uit. “Je geeft veel van jezelf als je houdt van wat je doet. Geven zonder er wat voor terug te verwachten geeft ontzettend veel voldoening.”

Bij Torres de Heens geven ze bij elke controle en behandeling extra uitleg. “Kort of lang, dat ligt aan wie ik in de stoel heb,” vertelt Gaudy. “Je kijkt altijd naar wat iemand nodig heeft. Daar nemen we de tijd voor. Mijn filosofie is: je behandelt vanuit liefde.”

Aandacht tijdens de behandeling

Gaudy hoopt zoveel mogelijk mensen drempelvrij welkom te heten. “Vaak helpt het al als mensen weten dat hun klachten vaker voorkomen dan ze denken,” vertelt ze. “Veel mensen hebben bijvoorbeeld gevoelige tanden. Toch merk ik dat dit hen verbaast tot ze het erover hebben; ze kunnen zich alleen voelen en daardoor schamen voor hun mond.”

Een holistische benadering helpt het team van Torres de Heens om iedereen tegemoet te komen. “We kijken altijd naar hoe het met je gaat wanneer je binnenkomt,” licht Gaudy toe. “En we stellen vragen. Soms kan zelfs je hormooncyclus een rol spelen bij gevoeligheid, en dat geldt echt niet alleen voor vrouwen. Door te achterhalen hoe iemand zich voelt, kom je erachter hoe je het beste aan kunt sluiten.”

Aandacht voor angst

Wie om wat voor reden dan ook bang is, krijgt ook persoonlijke aandacht. Niet om de angst weg te maken, maar om ernaar te luisteren. “Angst heeft een functie,” legt Gaudy uit. “Door vragen te stellen kom ik er dan achter waar de angst vandaan komt. Het is geen luisteren met je oren, maar met je hart.”

Vervolgens weet ze er samen met haar team voor te zorgen dat de bron van de angst wordt vermeden. “Ik geef dan bijvoorbeeld meer uitleg aan wie onzeker is, doe het rustiger aan, geef meer regie… Door te luisteren naar wat iemand echt nodig heeft, kan ik het veilig maken. Je mag namelijk echt bang zijn. Het beschermt je. Want je weet dan precies wat je niet wilt – en dan komen we er samen achter wat wél helpt.”

Haar aanpak werkt, ziet ze. “Iedereen komt met een glimlach binnen, zelfs mensen die angstig zijn. Dat vind ik zo’n groot compliment.”

Stralende generaties

Het is de wens van de lieve tandartspraktijk in Tuitjenhorn dat iedereen geholpen kan worden. “Ik wil ook zeker op volgende generaties aansluiten,” vertelt Gaudy, die onder meer jongerenprogramma’s kijkt om te ontdekken wat hen bezighoudt. Daarnaast neemt ze haar eigen ervaring mee en helpt ze binnen gezinnen zowel de ouders als de kinderen. “Ik kies dan nooit voor veroordelen, maar altijd voor helpen en ondersteunen.”

Het maakt ook dat ze van plan is nooit ‘vol’ te zitten voor patiënten. “Ik doe intakes met veel plezier. Een nieuwe patient verwelkomen is voor mij naar iemand luisteren en op hun gemak stellen, geruststellen en helpen, en uiteindelijk samenwerken voor een gezonde mond in een gezond lichaam,” vertelt ze.

Gelukkig valt haar dat niet zwaar, integendeel: “Ik heb alleen maar lieve patiënten.”

Woon je in Tuitjenhorn of omgeving?

Voor een lieve tandarts in Tuitjenhorn of Schoorl kun je terecht bij Torres de Heens. De praktijk heeft op deze locatie ruimte voor nieuwe patiënten. Zie de pagina voor Tuitjenhorn of ga naar torresdeheens.nl.