Last van een nare smaak?

Een nare smaak in je mond? Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees kunnen een vieze adem en een vieze mondsmaak veroorzaken. Datzelfde geldt voor de bacteriën achter op je tong en tandplak of voedselrestjes die tussen tanden of kiezen blijven zitten. Wat doe je aan een nare smaak?

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Een nare smaak in de mond kan permanent aanwezig zijn, maar ook van tijd tot tijd opkomen en weer verdwijnen. Een nare smaak kan gepaard gaan met de volgende symptomen: een metaalachtige of bittere smaak in je mond, vies ruikende adem; brandende mond, bloedend tandvlees, gezwollen tandvlees, ontstoken tandvlees, pijnlijk tandvlees, bultjes op je tandvlees of gehemelte, gevoelige tanden, losse of stinkende tanden.

De meest voorkomende oorzaken van een nare smaak

Meestal zijn een slechte hygiëne en/of gebitsproblemen de oorzaak van een nare adem, maar ook een droge mond, aanslag op je tong, mondschimmel, (luchtweg)infecties, mondbranden, een amandelontsteking, spijsverteringsproblemen, reflux of hepatitis kunnen oorzaken zijn. Verder hebben veel ouderen, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang last van een nare smaak in hun mond.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Verwijder aanslag op je tong met een tongschraper, gebruik kauwgum bij een te droge mond (met xylitol) en gebruik een goed, niet te scherp of agressief mondwater. Gebruik een effectieve neusspray bij een luchtweginfectie en verzorg je gebit en tandvlees goed door dagelijks te stokeren, rageren en flossen. Kijk ook goed naar eventueel medicijngebruik, ook dat kan van invloed zijn op je smaak.

Welke behandelingen bij nare smaak?

Als je geregeld last hebt van een vieze smaak of adem is het verstandig om je mondhygiënist of tandarts je mond te laten controleren. Vaak zijn de veroorzakers bacteriën. Hoe kan je een slechte smaak dan bestrijden?

  • Kies voor goede mondhygiëne – niet alleen een (elektrische) tandenborstel, maar ook stoker, rager en/of floss om tussen je tanden en kiezen te reinigen;
  • laat mogelijke tandvleesontstekingen of tandbederf behandelen;
  • ga een te droge mond te lijf met water en kauwgum met xylitol;
  • reinig je tong.

Mogelijk is er iets anders aan de hand. Een specialist zoals een mondhygiënist of je tandarts kan je er meer over vertellen of een verwijzing regelen.

Hoe voorkom je een nare smaak in je mond? 

  • Maak er een gewoonte van je mond te reinigen na het eten of wat water te drinken;
  • Drink sowieso genoeg water (om een droge mond te voorkomen);
  • Ontbijt met voedsel waarop je moet kauwen, dat gaat bacterievorming op je tong tegen;
  • Beperk je aantal eet- en drinkmomenten tot zeven per dag;
  • Matig het gebruik van alcohol en koffie;
  • Stop met roken

Check hier onze nieuwsberichten
Hier lees je meer over De Lieve Tandarts
Je kunt hier lieve tandartsen vinden, ook vaak bij jou in de buurt
Heb je moeite met de tandarts? Je kunt nu gratis coaching krijgen via Telemondzorg

Search
Vergroot zoekgebied naar