Last van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees hebben is een nare aandoening. Bij ontstoken tandvlees heb je milde en ernstigere vormen. Het belangrijk om tijdig je tandarts of mondhygiënist te laten beoordelen of er sprake is van een beginnende ontsteking (gingivitis) of parodontitis.

teeth-5536858_1920

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Als je tandvlees gaat bloeden bij het tandenpoetsen of  flossen, rageren of stokeren, dan wijst dit op een (beginnende) tandvleesontsteking. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd.

Als de ontsteking langer duurt en erger wordt (als het kaakbot betrokken raakt) is er sprake van parodontitis. Ontstoken tandvlees is te herkennen aan de rode kleur en aan de kenmerkende zwelling ervan.

Gezond tandvlees is roze en ligt strak om de tanden.

De meest voorkomende oorzaken voor bloedend tandvlees

Gezond tandvlees bloedt niet. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en bloedt tijdens het poetsen. Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken.

Er moet altijd door een specialist worden gekeken hoe ver de tandvleesontsteking in je mond gevorderd is. Er is dus alle aanleiding om snel contact op te nemen met je mondhygiënist of tandarts.

toothbrush-2696810_1920

Behandeling

Het is altijd zaak de tandarts of mondhygiënist om raad te vragen. Meestal wordt er een behandeling gestart door de mondhygiënist om de oorzaak voor je ontstoken tandvlees weg te nemen. Heb je een ernstige vorm van tandvleesontsteking dan kan je doorverwezen worden naar een parodontoloog.

Behandeling van ontstoken tandvlees

Als je tandvlees gaat bloeden bij het tandenpoetsen of flossen, rageren of stokeren, dan wijst dit op een beginnende tandvleesontsteking. Dit noemen we ook wel gingivitis. Als de ontsteking langer duurt en erger wordt (als het kaakbot betrokken raakt) is er sprake van parodontitis.

Je mondhygiënist kan goed bepalen hoe ver de ontsteking is. Hij/zij kan je allerlei tips geven om erger, parodontitis dus, te voorkomen.

Behandeling van bloedend tandvlees

Het is erg belangrijk om niet met ontstoken tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt kan een kleine ontsteking een grote worden die doordringt tot in je kaakbot. Bloedend tandvlees of pijnlijk tandvlees zijn de eerste tekenen dat er iets mis is.

 

Gingivitis voorkomen

Zelf kun je veel doen om ontstoken tandvlees te voorkomen. Zorgvuldig en niet met te veel druk – en niet langer dan 2 minuten – poetsen is belangrijk, en ook voorzichtig blijven reinigen tussen de tanden, ook al is het tandvlees ontstoken. Poets ook je tandvlees bij de aanzet van je tanden en kiezen mee.

Er wordt aangeraden te spoelen met mondwater. Gebruik dan een niet te agressieve soort, maar een milde.

Tot slot zijn er zalfjes beschikbaar. Gebruik dit soort middeltjes altijd in overleg met de mondhygiënist of tandarts.

We adviseren om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Zet niet te veel druk met het poetsen. (Tip: er zijn elektrische tandenborstels die waarschuwen als je te veel druk uitoefent op je gebit en tandvlees tijdens het poetsen.)

 

Belangrijk! Ga altijd naar de tandarts of mondhygiënist met klachten die wijzen op ontstoken tandvlees. Als je er op tijd bij bent, is er vaak meer aan te doen.

Search
Vergroot zoekgebied naar