Last van pijnlijk tandvlees?

Vervelend dat je last hebt van deze aandoening! Bij pijnlijk tandvlees is er vaak sprake van ontstoken tandvlees, wat je soms pas ontdekt wanneer je bloedt bij het poetsen of flossen. In zo'n geval is het belangrijk om je tandarts of mondhygiënist te laten beoordelen of er sprake is van parodontitis. Pijn kan ook ontstaan door verkeerd poetsen, waarbij de mondhygiënist of preventieassistent om raad kunt vragen, maar er kunnen ook andere redenen aan ten grondslag liggen. Een consult van een mondzorgprofessional kan uitsluitsel bieden.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Bij het bijten doet je tandvlees pijn. Soms kun je ook een bobbel onder je tandvlees voelen.

De meest voorkomende oorzaken voor pijnlijk tandvlees

Er is bij pijnlijk tandvlees vaak sprake van ontstoken tandvlees. In zo’n geval, maar ook als je ‘gewoon’ pijn ervaart, is het belangrijk om je tandarts of mondhygiënist te laten beoordelen of er sprake is van parodontitis. Pijn kan ook ontstaan door verkeerd poetsen, waarbij je ook de mondhygiënist of preventieassistent om raad kunt vragen.

Andere oorzaken:

  • pijn ontstaat ook wel vanwege een kunstgebit (of andere prothese) dat niet lekker ‘zit’. Op dat gebied zijn tandartsen en tandprothetici de experts.
  • aften, spruw of het herpesvirus (vooral bij kleine kinderen) kunnen pijn veroorzaken in je mond.
  • tenslotte kunnen doorkomende (verstands)kiezen ook behoorlijk pijn doen in je tandvlees. Je voelt een bobbel onder je tandvlees. Bij kleintjes kan het doorkomen van kiezen en tandjes ook leiden tot gespannen, rood tandvlees. Bijten doet dan vaak pijn.
Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Het is altijd zaak de tandarts of mondhygiënist om raad te vragen. Meestal wordt er een behandeling gestart door de mondhygiënist om de oorzaak voor de pijn aan je tandvlees weg te nemen.

Te hard gepoetst? En daardoor pijnlijk tandvlees? 

Misschien kunnen onderstaande tips je kunnen helpen

Zorgvuldig en niet met te veel druk – en niet langer dan 2 minuten – poetsen is belangrijk, en ook voorzichtig blijven reinigen tussen de tanden, ook al is het tandvlees ontstoken. Poets ook je tandvlees bij de aanzet van je tanden en kiezen mee. Er wordt aangeraden te spoelen met mondwater. Gebruik dan een niet te agressieve soort, maar een milde. Verder zijn er zalfjes beschikbaar. Gebruik dit soort middeltjes altijd in overleg met de mondhygiënist of tandarts.

Het is raadzaam om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Zet dan ook niet te veel druk met het poetsen. Er zijn elektrische tandenborstels die waarschuwen als je te veel druk uitoefent op je gebit en tandvlees tijdens het poetsen.

We adviseren altijd om bij pijnlijk tandvlees contact op te nemen met je mondhygiënist of tandarts.

Behandeling van pijnlijk tandvlees

Het is erg belangrijk om niet met ontstoken, geïrriteerd of pijnlijk tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, kan een irritatie van je tandvlees leiden tot tandvleesontsteking of erger (parodontitis).

Parodontitis ontstaat als gevolg van een ontsteking in de ruimte tussen je tanden en tandvlees (pocket). In deze pockets hoopt zich extra tandplak op waardoor de tandvleesontsteking kan verergeren. Een gevolg is dat het onderliggende kaakbot verdwijnt. Bloedend tandvlees of pijnlijk tandvlees is het eerste teken dat er iets mis is. Ga dan ook regelmatig voor controle, advies en behandeling langs de mondhygiënist.

Search
Vergroot zoekgebied naar