Bij het poetsen en bij andere lichte aanrakingen irriteert en bloedt je tandvlees. Mogelijk is het ontstoken. Gezond tandvlees is roze en ligt strak om de tanden. Ontstoken tandvlees is te rood en gezwollen.
Last van bloedend tandvlees?
Vervelend dat je last hebt van bloedend tandvlees. Bij bloedend tandvlees is er mogelijk sprake van ontstoken tandvlees. In elk geval is het belangrijk om je tandarts of mondhygiënist te laten beoordelen of er sprake is van parodontitis. Bloedend tandvlees kan soms ook ontstaan door verkeerd poetsen, waarbij je de mondhygiënist of preventieassistent om raad kunt vragen.
Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?
De meest voorkomende oorzaken voor bloedend tandvlees
Gezond tandvlees bloedt niet. Ontstoken tandvlees is echter rood en gezwollen en bloedt tijdens het poetsen of bij stokeren/flossen.
Bij bloedend tandvlees is er mogelijk sprake van ontstoken tandvlees. Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Bij bloedend tandvlees is het dan ook belangrijk om je tandarts of mondhygiënist te laten beoordelen of er sprake is van parodontitis.
Bloedend tandvlees ontstaat ook wel door verkeerd poetsen, waarbij de mondhygiënist of preventieassistent om raad kunt vragen.
Er moet altijd even gekeken worden door een specialist of er wel of niet sprake is van een tandvleesontsteking. Er is dus alle aanleiding om contact op te nemen met je mondhygiënist of tandarts.
Behandeling
Het is altijd zaak de tandarts of mondhygiënist om raad te vragen. Meestal wordt er een behandeling gestart door de mondhygiënist om de oorzaak voor je bloedende tandvlees weg te nemen.
Behandeling van bloedend tandvlees (tandvleesontsteking)
Als je tandvlees gaat bloeden bij het tandenpoetsen of flossen, rageren of stokeren dan wijst dit op een beginnende tandvleesontsteking. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Als de ontsteking langer duurt en erger wordt (als het kaakbot betrokken raakt) is er sprake van parodontitis.
Je mondhygiënist kan goed bepalen hoe ver de ontsteking is. Hij/zij kan je allerlei tips geven om erger, parodontitis dus, te voorkomen.
Behandeling van bloedend tandvlees
Het is erg belangrijk om niet met bloedend tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, kan een irritatie van je tandvlees leiden tot tandvleesontsteking of erger (parodontitis). Bloedend tandvlees of pijnlijk tandvlees is het eerste teken dat er iets mis is.
Bloedend tandvlees voorkomen
Zelf kun je overigens veel doen om bloedend tandvlees te voorkomen. Zorgvuldig en niet met te veel druk – en niet langer dan 2 minuten – poetsen is belangrijk, en ook voorzichtig blijven reinigen tussen de tanden, ook al is het tandvlees ontstoken. Poets ook je tandvlees bij de aanzet van je tanden en kiezen mee. Er wordt aangeraden te spoelen met mondwater. Gebruik dan een niet te agressieve soort, maar een milde. Verder zijn er zalfjes beschikbaar. Gebruik dit soort middeltjes altijd in overleg met de mondhygiënist of tandarts.
Het is raadzaam om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Zet dan ook niet te veel druk met het poetsen. Er zijn elektrische tandenborstels die waarschuwen als je te veel druk uitoefent op je gebit en tandvlees tijdens het poetsen.