Aanbevolen door De Lieve TandartsNieuwsPreventierijswijkSunaina Mehilal e/v Makdoembaks is de nieuwe lieve tandarts in Rijswijk

Een warm welkom in een echte solopraktijk: dat is wat je kunt verwachten van Dental Care Rijswijk. ‘Care’ zit niet voor niets in de naam: “Mensen helpen zit in mij,” vertelt tandarts en eigenaar Sunaina Mehilal-Makdoembaks. Dat mensen zich ook echt geholpen voelen, merkt ze elke dag. Haar mooiste voorbeeld? “Een patiënte zei spontaan ‘ik hou van jou!’ toen ik haar met succes verder had kunnen helpen.”

Kinderdroom waargemaakt

De in Suriname opgegroeide Hindoestaanse Sunaina raakte in haar jeugd geïnspireerd door tandartsen en orthodontisten. Op haar twaalfde wist ze het al zeker: ze wilde mensen met zachte hand helpen aan een beter gebit. Haar zachtaardige, geduldige en rustige karakter blijkt daarin tot op de dag van vandaag een goede aanvulling op haar opleiding en ervaring.

Haar motivatie kwam initieel niet voort uit positieve ervaringen, met name van hardhandige ‘poetslessen’ die werden aangeboden toen ze op de basisschool zat. “Ik wist dankzij sommige tandartsen of mondzorgspecialisten precies hoe ik het niet wilde doen” vertelt ze. “Ik had een slecht melkgebit, maar toen ik beter voor mezelf ging zorgen, werd ook mijn gebit bijzonder. Daarom vertel ik mensen niet wat ze fout doen, maar wil ik dat iemand begrijpt wat voor simpele dingen je kunt doen voor goed gebitsonderhoud. Het is echt haalbaar!”

speelhoek dental care rijswijk

Een lieve tandarts

Dankzij een bijzondere orthodontiste wist Sunaina uiteindelijk hoe ze het wilde aanpakken. “Toen ik een beugel kreeg, hielp mij dat om beter voor mijn gebit te zorgen,” vertelt ze. “Vanuit Nederland kwam er een gespecialiseerde tandarts die hiervoor langskwam om zorg te verlenen. Ze vertelde dat ze orthodontiste was, en ze ging me helpen, waardoor ik een beter gebit kreeg. Zij was Hindoestaanse, net als ik, en ik dacht: ik kan dit werk dus ook gaan doen!”

De orthodontiste vertelde dat het voor een specialisme in de mondzorg nodig was om eerst tot tandarts te worden opgeleid. Sunaina zag dit meteen zitten. Op haar zeventiende begon ze met de opleiding, om daarna naar Nederland te gaan. Uiteindelijk studeerde ze op haar 23ste af, bleef ze werkervaring opdoen, en startte ze haar eigen tandartspraktijk. Haar motivatie, enthousiasme en ambitie bleven hetzelfde: als oprecht lieve mondzorgspecialist mensen verder helpen.

In de praktijk

Na haar eerste ervaringen met tandartsen bouwde Sunaina zelf angst op voor de tandarts. Nu heeft ze elke dag weer alle kans om mensen hierbij te ondersteunen. “Ik vind het belangrijk dat patiënten vertrouwen hebben,” vertelt ze, “dat ik er altijd ben om ze te helpen.”

Soms betekent ‘helpen’ ook juist niet ingrijpen. Een patiënt die al een aantal jaar naar Sunaina kwam, kreeg op vrijdag heftige pijn in haar mond. “Ik kon de oorzaak niet achterhalen, ook niet met behulp van specialisten,” vertelt Sunaina. “En dan wil ik het goed oplossen, bij de bron. Anders ben je symptomen aan het bestrijden. Eerst moest duidelijk zijn welke kies ik moest behandelen, anders was ze nog verder van huis.”

Na pijnstillers te hebben ingezet omdat ‘alles’ pijn leek te doen, kwam de patiënte kort daarop terug: “Het is deze kies.” En dat was waar Sunaina op had gehoopt. “Nu kon ik haar pas écht verder helpen.”

Echt luisteren

Het voorbeeld illustreert hoe Sunaina te werk gaat: kwaliteit van zorg als basis, en dan ‘goed luisteren en iemand écht horen’. “Het verhaal achter een klacht doet ertoe,” vertelt ze. “Pas als je tot de kern komt, kun je iemand helpen.”

Daarbij hoort voor haar ook doorvragen, bijvoorbeeld naar zaken als stress of eetpatronen. “Ik werk veel liever aan de oorzaak dan aan de symptomen.” Hierbij komt ook het stuk preventie om de hoek kijken, en Sunaina hoopt dat zet met haar kleinschalige, ‘ouderwets fijne’ praktijk teweegbrengt dat mensen sneller en vaker naar haar toe komen. “Zo kan ik iedereen nog beter helpen om hun gebit goed te onderhouden.”

Woon je in Rijswijk of omgeving?

Voor een lieve tandarts in Rijswijk kun je terecht bij Dental Care. Deze praktijk heeft momenteel ruimte voor nieuwe patiënten. Kijk op onze website of op de website van Dental Care Rijswijk.