Aanbevolen door De Lieve TandartsAlkmaarInterviewNieuwsPreventieTOED Alkmaar

TOED Alkmaar staat voor Tandartsen Onder Eén Dak en omvat ook andere specialisaties: van preventie tot implantologie en facings. Zelfs voor een kunst- of klikgebit of beugel kun je hier terecht. Vanuit de moderne praktijk op de grens van Alkmaar en Heiloo vertelt tandarts Nico de Boer hoe TOED Alkmaar zich als Lieve Tandarts (en team lieve mondzorgspecialisten) extra inzet voor iedereen.

“Vertrouwen moet je opbouwen”

Wat Nico de Boer betreft zijn tandartsen lieve tandartsen als ze alle gezagsverhoudingen van voorheen loslaten. “Voor ons is het belangrijk dat je alles durft te zeggen,” vertelt hij over de benadering van TOED Alkmaar. “We praten niet tegen, maar mét elkaar. Daarbij ligt de controle bij jou als patiënt.”

Het opbouwen van vertrouwen is voor iedereen belangrijk, maar misschien nog wel het meest bij wie angst heeft voor de tandarts. “We beginnen rustig,” vertelt Nico. “Zo kun je voor een intake ook langskomen om kennis te maken zonder gelijk in de stoel plaats te nemen.”

Wat een rustige opbouw precies inhoudt? “Soms bestaat een intake uit één gesprek, soms uit twee,” vertelt Nico. “We heten iemand welkom, geven informatie, en als er een behandeling nodig blijkt, vatten we dit samen in een behandelplan. Zo weet je waar je aan toe bent, en dat werkt al drempelverlagend.”

Altijd pijnvrij, altijd een oplossing voor een mooi gebit

Een andere drempel is vaak de behandeling zelf. “Maar die kan altijd pijnvrij,” vertelt Nico. “En wil je even de controle terug: op jouw teken stoppen we meteen.” Hun belofte om pas te beginnen als de verdoving werkt helpt hierbij.

Er zijn bovendien andere garanties, waarvan niet iedereen de mogelijkheden kent. “Soms denken mensen dat hun gebit niet meer te redden is,” geeft Nico als voorbeeld. “Maar wij weten dat alle problemen op te lossen zijn. Je kunt altijd weer een mooi gebit krijgen waarmee je kunt eten, praten en lachen.”

TOED Alkmaar

Weer voluit kunnen lachen

Dat er altijd meer mogelijk is, blijkt uit het voorbeeld dat Nico aanhaalt. “Een man met grote angst was al 20 jaar niet bij de tandarts geweest. Hij lachtte altijd met zijn lippen op elkaar of met zijn hand voor de mond,” vertelt hij. “We hebben hem eerst op zijn gemak gesteld en een paar gesprekken gevoerd, want zijn angst voor behandeling was groot.”

Hoe lukt het bij zoveel angst om dan toch te behandelen? “We zijn begonnen vanaf nul af aan,” legt Nico uit. “Dan begin je na kennismaking en uitleg klein, in dit geval met wat gaatjes vullen. We namen er de tijd voor, want dat had het nodig. Alles in één keer doen maakt iemand niet minder angstig, integendeel.”

Het resultaat mocht er uiteindelijk zijn, vertelt Nico: “Na twee jaar straalde hij. Hij lacht weer, kan weer eten – zijn hele leven is beter geworden.” Maar, benadrukt hij, het eindresultaat ziet hij niet als het belangrijkste. “Zijn gebit is nu prachtig, maar ik blijf gemotiveerd door die menselijke kant: je hebt iemand echt geholpen.”

Klaar voor een stralende toekomst

Nico ziet de toekomst van de tandheelkunde optimistisch tegemoet. Volgens hem zet de trend naar meer preventie zich verder door; een goede ontwikkeling. “Maar naar de tandarts en de mondhygiënist gaan spreekt helaas nog steeds niet voor zich,” zegt hij. “Preventie levert je zoveel op, dat inzicht gun ik iedereen!”

Ook hoopt hij dat intussen iedereen weet dat de mondzorg onder de achttien volledig wordt vergoed. Goede gebitsverzorging is iets waar je het liefst zo vroeg mogelijk mee begint, net als voorlichting en preventie. “En ook tandartsen bewegen verder de preventiekant op,” besluit Nico. “We worden niet meer opgeleid met de boor, maar met de rager.”

Naast het pijnvrij maken van behandelingen en verbeterde behandeltechnieken, waarbij het ‘happen’ van vroeger niet meer hoeft, ziet Nico in alle vooruitgang nog een allergrootste ontwikkeling die zich verder doorzet: “Ik verwacht dat er steeds meer mensen hun leven lang hun gebit behouden. En daar helpen wij ze graag bij.”

Woon je in Alkmaar/Heiloo of omgeving?

Voor een lieve tandarts in Alkmaar en Heiloo kun je terecht bij TOED Alkmaar. Er is momenteel ruimte voor nieuwe patiënten. Vrijblijvend kennismaken kan door aanmelding via delievetandarts.nl of rechtstreeks via toedalkmaar.nl.