Aanbevolen door De Lieve TandartsBlogsInterviewNieuwsvianenTeam Viadent Vianen

De tijd nemen, echt contact maken – en pijnvrij behandelen. Dit zijn de drie belangrijkste pijlers voor Zeidi Ronkes Agerbeek, tandarts en eigenaar van Viadent tandartsen in Vianen. “En mijn team staat helemaal achter deze prioriteiten,” vertelt Zeidi, die eind 2020 de praktijk officieel opende.

Als jonge vrouw merkt Zeidi soms dat ze zich moet bewijzen. “Dat ik nu mijn eigen praktijk in Vianen heb, maakt uit. Daarbij kan ik gelukkig snel laten blijken dat ik zowel de kennis als voldoende geduld in huis heb.”

Mensen komen dan ook graag bij haar en haar team terug. Het bijzonderste verhaal is toch wel dat van de gepensioneerde patiënt die erg angstig was voor de tandarts. In het verleden was er veel met zijn gebit gebeurd en hij was bang voor pijn.

“Laatst behandelde ik hem, maar hij reageerde niet gelijk toen ik iets zei nadat ik klaar was,” vertelt Zeidi. “Het duurde even, maar toen zei hij: ‘Ik moet even wakker worden. Dit is toch niet te geloven? Dit is niet mijn hobby, maar bij jou voel ik me zo goed dat ik in slaap val.’ Ik vond dat een heel groot compliment.”

Andere complimenten krijgt ze ook: vaktechnische complimenten kan Zeidi erg waarderen. “Mensen zijn soms geëmotioneerd als ze klaar zijn met een behandeling waar ze tegenop zagen, en dan hun gebit in de spiegel zien. Dat doet wat met je.”

Liefst preventief

Zeidi heeft een duidelijk beeld van de toekomst van mondzorg en tandheelkunde. In lijn met het KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) is de trend voor preventie in de mondzorg al ingezet, maar dit kan beter, vindt de praktijkhoudster.

“We zien verschil, maar ook nog relatief veel gaatjes.” Een oplossing heeft ze ook: “Het zou het beste zijn als tandheelkunde in het basispakket komt om die preventieve aanpak te steunen.”

Want preventie, daar zit meer in. Op langere termijn is het onder meer kostenbesparend. “Mensen kunnen zelf ook aan de slag. Je kunt denken dat je voor niets tandsteen laat weghalen bij de mondhygiënist, ‘want het komt toch weer terug’ – maar je doucht ook regelmatig, dus fris je gebit ook regelmatig op. Dan voorkom je dat het verergert.”

balie viadent vianen

Volledig pijnvrij verder

“De grootste drempel van mensen met angst is dat ze het weer eens proberen, maar alsnog pijn krijgen,” vertelt Zeidi. “Ondanks eerdere ervaringen geven ze het weer een kans, en nog een kans. Met pijn als grootste angst kun je dus niet aankomen met ‘nog even volhouden’. Zolang iemand nog iets voelt, werk ik niet door.”

Dit vraagt goede controle, weet Zeidi, en veel geduld. “Iemand moet echt goed verdoofd zijn, dus ik verdoof zo nodig bij. Ieder mens is anders; de verdoving werkt bij de ene persoon slechter dan bij de ander.” Ze gelooft dan ook niet dat iemand onterecht beweert nog iets te voelen, zelfs bij twee kiezen naast elkaar waarbij het gevoel in één ervan nog blijft. “Pas als iemand er echt op kan vertrouwen dat ik pijnvrij werk, verdien ik dat vertrouwen.”

Al met al betekent dat dus dat je voor iedereen goed de tijd moet nemen, en dat staat dan ook hoog op het lijstje binnen Viadent.

Altijd in gesprek blijven

Respect voor iedereen staat in de tandartspraktijk in Vianen voorop. “Ik probeer altijd te bedenken waarom iemand op een bepaalde manier reageert,” licht Zeidi toe. “Mensen kunnen een rotdag hebben, en ik wil dan toch een fijne sfeer houden.”

Daarvoor is inlevingsvermogen nodig – en soms veel geduld. “Ooit reageerde iemand heel onvriendelijk en kortaf,” illustreert Zeidi. “De volgende dag kwam diegene terug met een bos bloemen en excuses – en uitleg over zijn baaldag.”

Ze ziet elke persoon in de stoel dan ook als iemand met wie ze een (werk)relatie aangaat. “Je hoeft niet boos te reageren op boosheid. Blijf vriendelijk in gesprek, toon begrip. Je hebt zelf ook wel eens een slecht humeur.”

Het laatste is bij de goedlachse tandarts bijna niet voor te stellen. Wel staat vast dat wie in Vianen naar Viadent komt, gegarandeerd vriendelijk wordt geholpen – iets wat iedereen is gegund.

Woon je in Vianen of omgeving?

De lieve tandarts in Vianen is praktijk Viadent Tandartsen. Viadent heeft momenteel ruimte voor nieuwe patiënten. Vrijblijvend kennismaken kan door aanmelding via delievetandarts.nl of rechtstreeks via viadenttandartsen.nl.