Nieuws

Verminder keelpijn zonder je gebit te belasten met zuigsnoepjes

Met de r in de maand zijn er steeds meer mensen met verkoudheids- en griepklachten. Ook keelklachten komen hierbij veel voor. Veel mensen zuigen op drop of op keelsnoepjes om de keelpijn te verlichten. Dit is echter belastend voor je tanden, zeker als die snoepjes niet suikervrij zijn. Kies daarom eens voor een van de alternatieven voor keelsnoepjes.

 

1. Koud water

Ken je dat, dat je keel zo rauw aanvoelt dat je maar drop blijft snoepen? Je kunt het gevoel van ‘een keel als schuurpapier’ ook verminderen door af en toe een slok koud water te nemen.

 

 

2. Suikervrije kauwgum

Speeksel is goed voor je gebit. Door suikervrije kauwgom te kauwen (het liefst met xylitol) verminder je de aanslag van suikers op je gebit en vergroot je de hoeveelheid speeksel die wordt aangemaakt.

Bonus: speeksel is een natuurlijke pijnstiller. Het Amerikaanse tijdschrift PNAS, uitgebracht door de wetenschapsacademie, schreef in een artikel dat opiorfine (aanwezig in speeksel) mogelijk zelfs sterker is dan morfine.

3. Drink kamillethee

Om je keelpijn te verlichten en om sneller beter te worden is onder meer kamillethee (zonder suiker) goed voor je. Ook gemberthee kan helpen.

 

 

4. Kook met meer knoflook

Als je dan toch gaat eten, gooi een paar extra teentjes knoflook bij je avondmaaltijd. Onder meer de allicine, fruktane en flavonoïden in knoflook kunnen virussen en bacteriën helpen bestrijden. Hiermee ben je hopelijk sneller van je keelpijn af.

Poets aan het eind van de dag natuurlijk wel goed je tanden tegen de geur…

Een geïrriteerde of zere keel is vaak een voorbode van verkoudheid of griep.

 

 

5. Adem door je neus

Soms lukt het niet als je erg verkouden bent, maar in alle andere gevallen: probeer door je neus te ademen. Hiermee wordt je keel minder snel droog en geïrriteerd.

 

 

Extra tips: kom snel van je keelpijn af

  1. Zorgen voor goede luchtvochtigheid (droge lucht kan je slijmvliezen uitdrogen en irriteren).
  2. Eet verse kippensoep (helpt ook tegen allergieën en astma).
  3. Neem een warm bad of een hete douche, of vul een bak met heet water en doe een handdoek over je hoofd als je boven de bak hangt. Zo stoom je alles eruit! Je kunt het combineren met pepermunt-, eucalyptus- of kamille-extract.
  4. Zorg voor voldoende slaap.
  5. Ga bij heesheid vooral niet fluisteren (dat is extra belastend). Praat niet zachter, maar minder.
  6. Probeer te stoppen met roken.

 

Check hier onze nieuwsberichten
Hier lees je meer over De Lieve Tandarts
Je kunt hier lieve tandartsen vinden, ook vaak bij jou in de buurt
Heb je moeite met de tandarts? Je kunt nu gratis coaching krijgen via Telemondzorg