NieuwsZoetermeer

Lieve tandarts Tajana Westerhof-Bersma en praktijkmanager Sander Westerhof runnen samen Tandartspraktijk Westerhof. Hun verhaal hoor je niet elke dag: het is inspirerend op mondzorggebied, en daarnaast een sprookje op liefdesgebied.

 

Dat een lieve tandarts een wereld van verschil kan maken weet Sander Westerhof nu uit ervaring. “Ik heb ernstige gebitsproblemen gehad. Er waren helaas tandartsen die het als een vervelende opgave zagen om me te helpen,” vertelt hij. “Toen kwam ik bij een tandarts die dacht vanuit mogelijkheden. En dankzij haar goede insteek is mijn gebit volledig hersteld.”

Die stap naar een andere tandarts was geen gemakkelijke. “Ik schaamde me omdat ik mijn gebit liet verwaarlozen,” vertelt Sander. De schaamte verdween langzaam maar zeker naarmate zijn gebit er beter uit ging zien. “Het was echt een samenwerking – in overleg goede oplossingen vinden. Ik kreeg alle mogelijkheden uiteengezet en zag toen pas in hoe het er beter op kon worden.”

De tandarts die hem hielp was Tajana. Hoe meer tijd er verstreek en hoe beter zijn gebit werd, des te meer zelfvertrouwen Sander kreeg. Eindelijk ging zijn blik van de grond naar boven, en ontdekte hij dat ‘in de ogen van de tandartsassistente’ misschien wel veranderd moest worden naar ‘in de ogen van de tandarts’. Dit vormde het begin van hun liefdesverhaal – inmiddels zijn Tajana en Sander getrouwd en runnen ze samen Tandartspraktijk Westerhof. De insteek van Tajana blijft hetzelfde: mensen helpen om te denken in mogelijkheden.

 

‘Een warm welkom’

In een monumentaal pand aan de Dorpsstraat in Zoetermeer is de praktijk sinds januari actief. De wachtkamer is er ingericht als een soort huiskamer, zodat iedereen zich er thuis kan voelen. Daarnaast neemt Tajana altijd voor iedereen de tijd in de behandelkamer. “Sommige mensen schamen zich omdat ze bang zijn of omdat ze door ernstige problemen hun gebit niet meer in gezonde staat hebben,” vertelt ze. “Ik vind het echt belangrijk om dan zonder oordeel te luisteren en te kijken naar wat er mogelijk is om hen te helpen.”

 

Het denken in mogelijkheden is een van de pijlers van tandartspraktijk Westerhof. Een tweede is de uitleg: hierin gaat Tajana een stap verder. “Ik maak kleine tekeningetjes bij mijn uitleg. Zo van: ‘Hier heb je last van, zo ziet dat eruit.’ Of ik geef uitleg aan de hand van de röntgenfoto: ‘hier kijk ik naar, zo ziet het er normaal uit, zo ziet het er bij u uit, dus dan kunnen we er dit of dit aan doen’.”

En, benadrukt de tandarts, juist als je je schaamt ben je hier welkom. “Ik vind het fijn om mensen te helpen zelf te begrijpen wat er in hun mond aan de hand is,” aldus Tajana. “Herhaling hoort er dan ook bij. Maar dan wel met compassie. Ik motiveer mensen om uiteindelijk ook zelf aan de slag te gaan.” En angst hoort er voor veel mensen bij, benadrukt ze. “Je bent daar niet alleen in en je wordt er al helemaal niet om veroordeeld.”

De tandarts, die eerder ruime ervaring opdeed in de algemene en esthetische tandheelkunde en wortelkanaalbehandelingen, ziet daarom ook ‘het ijs breken’ en iedereen als gelijkwaardig zien en behandelen als cruciaal. Haar persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat mensen zich veilig voelen en soms na jaren eindelijk aan hun mondgezondheid willen werken.

 

Eindelijk durven lachen – en leven

Dit weet praktijkmanager en man Sander Westerhof inmiddels maar al te goed. Uit eigen ervaring kan hij delen hoeveel impact een slecht gebit op je leven kan hebben. “Je lacht minder,” vertelt hij. “Je houdt je hand voor je mond.”

Volgens hem belemmert een slecht gebit zo’n beetje je hele leven. Hij omschrijft het als ‘een rem op jezelf’. Onder meer zijn afgebroken tanden bezorgden hem hoofdbrekens. Met het idee dat er niets meer aan te doen viel dan een kunstgebit te nemen ging hij voor een second opinion naar Tajana. Opeens bleek er toch veel mogelijk te zijn.

“Intussen krijg ik zelfs complimenten over hoe goed mijn gebit eruitziet,” vertelt Sander. “Ik moest wennen aan het gevoel te kunnen lachen zonder daarna geschrokken te beseffen dat anderen mijn gebit konden zien.” Het doet hem nog steeds veel eraan terug te denken. “Ervaren dat die rem eraf is,” zegt hij, “dat is zo bijzonder. Een goed gebit kan een ander mens van je maken.”

 

 

Een sterk team

Tajana en Sander zijn niet de enige twee personen binnen Tandartspraktijk Westerhof. Er is een aparte behandelkamer voor de mondhygiëniste en tandarts Tajana werkt samen met een assistente die volledig op haar is ingespeeld.

“We begrijpen elkaar zonder woorden,” vertelt Tajana. “Regelmatig merken mensen op hoe fijn we samenwerken. Ik ervaar dat zelf ook als heel prettig – elke keer als ik iets nodig heb, hoef ik het niet meer te vragen, want dan geeft ze het al aan.”

De oprechtheid in de omgang versterkt volgens haar de sfeer in de praktijk. “We zijn eenduidig in waar we voor staan.” Het is een filosofie waaronder ze zelf ook het beste functioneert, één die maakt dat ze met liefde een angstig persoon een uitleg opnieuw geeft als het de eerste keer door de spanning niet is overgekomen. “Ik deel dan soms dat ik bang ben voor spinnen,” zegt Tajana. “Iedereen heeft angsten.”

Het verlengstuk van die zorg is dat de praktijk kleinschalig blijft, met één vaste tandarts en een ruime intake om iemand te leren kennen. Met name wie op leeftijd is heeft vaak nog de schooltandarts meegemaakt en hier zijn veel trauma’s door ontstaan. “Ook die mensen willen we geruststellen en zorgen dat ze zich veilig voelen.”

 

Woon je in Zoetermeer of omgeving?

Tandartspraktijk Westerhof heeft nog ruimte voor nieuwe patiënten – er is op dit moment geen wachtlijst. Je kunt je aanmelden via deze pagina of rechtstreeks via tp-westerhof.nl.