Aanbevolen door De Lieve TandartsDen HaagNieuws

Een stukje menselijkheid hoort erbij in tandartsenpraktijk Hofzicht in Den Haag. Preventie-assistente Yvonne de Jong vertelt dat de medewerkers dit op uiteenlopende fronten bieden, met een oprecht luisterend oor als belangrijkste inzet. “En vaak als we iets uitlopen, of er komt een partner mee, dan bieden we even een bakje koffie aan. Ik neem de tijd voor iedereen.” Het is tekenend voor de praktijk en ook een van de redenen waarom het keurmerk van De Lieve Tandarts met recht op de deur hangt.

“Mensen geruststellen zie ik echt als mijn taak,” vertelt preventie-assistente Yvonne de Jong. “Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen; even een praatje maken.”

Het helpt dat ze zelf heel rustig is. “Vanuit mijn preventieve werk kijk ik altijd of ik al gelijk iets voor iemand kan doen. Kan dat? Dan is dat mooi meegenomen. Kan ik niets doen, dan bereid ik ze op de vervolgafspraak voor en weten ze duidelijk wat ze kunnen verwachten.”

Die voor Yvonne vanzelfsprekende hartelijkheid is wat waardering geeft vanuit bezoekers in de praktijk. Sommige mensen durven na jaren van angstvallig de tandarts vermijden nu eindelijk weer afspraken te maken, maar ‘wel als Yvonne er is’. Yvonne ziet het als een groot compliment en onderschat het belang ervan ook niet. “Ik kan houvast bieden.”

Het belang van een luisterend oor

“Het begint ook echt met luisteren naar wat de patiënt te vertellen heeft,” vertelt Yvonne, en illustreert het met een voorbeeld. “Een wat oudere dame kwam speciaal bij ons omdat ze eerder niet gehoord werd. Tegenwoordig gebruiken wij voor het plaatsen van een vulling een rubberen lapje. Deze dame is daar panisch voor.”

De oudere dame belde vooraf en Yvonne legde uit wat mogelijke alternatieven waren. Ook staat intussen op haar kaart dat ze zonder het lapje behandeld moet worden; met wattenrollen kan de mond bijvoorbeeld ook droog worden gehouden. En daar stopt de persoonlijke benadering niet: “Mevrouw is slecht ter been,” gaat Yvonne verder. “Soms kan ik dan bij haar thuis komen. Bij mensen die angstig zijn kan het goed werken om thuis het gebit te komen verzorgen.”

Meer mensen in de praktijk

Thuis geholpen worden is zeker een voordeel, maar Yvonne merkt dat praktijk Hofzicht toch graag bezocht wordt. “We proberen altijd zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat iemand nodig heeft,” vertelt Yvonne. Er zijn drie tandartsen op de locatie, waarbij elke tandarts de eigen specialisaties en affiniteiten heeft. Zo is de ene gek op kinderen, helpt de andere graag mensen die een prothese dragen, en is de derde flexibel om met de uiteenlopende populatie binnen de praktijk te werken.

Preventie en jongeren

Alhoewel er mensen van uiteenlopende leeftijden en met diverse achtergronden de praktijk bezoeken, is er wat Yvonne betreft nog een gat te vullen – en niet per se in het gebit. “Ik mis de kinderen,” licht ze toe. “Er zijn eigenlijk te weinig kinderen onder de achttien die regelmatig naar de tandarts gaan.”

De praktijk richt zich dan ook op scholen, geven poetsles, en proberen zo meer doelgroepen te bereiken. “We willen niet dat kinderen pas langskomen als ze wisselen of kiespijn hebben. Het is beter om twee keer per jaar op controle te komen en je gebit goed bij te houden.”

De praktijk – nu en in de toekomst

Preventie staat hoog in het vaandel bij de praktijk, wat blijkt uit zowel de focus op kinderen als op andere doelgroepen. “Ik doe preventie bij dementerenden in verzorgingshuizen,” vertelt Yvonne. “Ook dat is dankbaar werk. En je maakt nog eens wat mee… Iemand met een protheseklacht kwam binnen met – wat later bleek – de prothese van haar partner. Logisch dat het niet paste!”

De toekomst van de tandheelkunde ziet Yvonne zonnig in. De persoonlijke aandacht blijft voor haar altijd de eerste prioriteit. Daarnaast ziet ze heil in sneller mensen kunnen helpen. “Ik denk dat we zo vooruitgaan dat we binnen een half uur een kroon klaar kunnen hebben, dan wacht je gewoon in de stoel. Binnen nu en dertig jaar lijkt me dat heel realistisch.”

Woon je in Den Haag of omgeving?

Voor een lieve tandarts in Den Haag kun je terecht bij Tandartspraktijk Hofzicht. Hofzicht heeft momenteel ruimte voor nieuwe patiënten. Vrijblijvend kennismaken kan door aanmelding via delievetandarts.nl of rechtstreeks via tandartsenpraktijkhofzicht.nl.