Last van scheve tanden?

Heb je last van scheefstand van tanden? Dan is het vaak aan te bevelen er iets aan te laten doen. Door scheefstand van tanden blijft mogelijk meer tandplaque achter en dit kan negatieve impact hebben op de rest van je gebit. Of het met rechtstand mooier is, is een kwestie van smaak - toch kan ook dit een wens zijn om scheefstand van tanden te verhelpen. De tandarts moet in ieder geval eerst onderzoek doen. Hij of zij bekijkt de stand van de tanden in je bovenkaak en de stand van de tanden onder, maar ook de stand van de verschillende tanden ten opzichte van elkaar. Je kunt ook rechtstreeks naar een orthodontist, zonder verwijzing, maar de tandarts of mondhygiënist kent je (gebit) het beste en kan je daarom goede tips geven.

dentist-6225094_1920

Heb je hier last van?

Scheefstand van je tanden kan soms leiden tot meer moeite met kauwen en tot kaakklachten, met alle gevolgen van dien voor je welbevinden. Meestal komt het zo ver niet, maar kun je wel problemen ervaren met je tandvlees of andere irritaties in je mond. Dit komt doordat je als je tanden scheef staan niet goed op alle plekken kunt reinigen.

De meest voorkomende oorzaken van scheve tanden

Meestal onstaat scheefstand omdat er niet voldoende ruimte is in de kaak voor alle tanden en kiezen, waardoor ze elkaar mogelijk overlappen of gaan wegduwen. Duimen is een veelvoorkomende oorzaak van voortanden die te ver vooruit staan, ook wel een ‘overbite’. Te veel ruimte tussen tanden of kiezen hebben is een andere mogelijke oorzaak. Hierdoor kunnen tanden gaan ‘wandelen’, waardoor er daardoor scheefstand ontstaat. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn na een val waarbij je gebit is aangetast.

teen-3529998_1920

Behandeling

Er zijn, afhankelijk van de mate van scheefstand en jouw wensen veel verschillende behandelingen mogelijk. Daarbij is de afweging vaak wat jij zelf mooi vindt en wat er echt dient te gebeuren om je mondgezondheid op peil te houden of te verbeteren.

Welke behandelingen bij scheefstand van tanden?

In sommige gevallen kan een beugel de oplossing bieden waardoor je tanden en kiezen rechter komen te staan. Daardoor kan je beter kauwen, maar ook je tanden poetsen gaat makkelijker waardoor je tanden en kiezen gezond blijven. Mocht je scheve tanden/kiezen hebben en je wilt daar niets aan laten doen, is het wél aan te bevelen om 2x per jaar of vaker je gebit goed te laten reinigen door een mondhygiënist omdat er meer vuil achterblijft waar je zelf niet altijd goed bij komt. Je tandarts of mondhygiënist kan je daar het best persoonlijk advies over geven. Zelf goed rageren, stokeren en flossen tussen scheve tanden en kiezen helpt enorm, maar extra professionele ondersteuning is aan te bevelen.

Voorkomen van problemen door scheefstand van tanden

  • Goed (elektrisch) poetsen;
  • Daarnaast elke dag rageren, stokeren en/of flossen;
  • Bezoek je tandarts of mondhygiënist minimaal tweemaal per jaar en laat je gebit goed reinigen.

Hoe werkt een beugel?

Deze trekt of duwt je tanden en kiezen in de goede richting. Dat is de reden dat je ‘m regelmatig moet laten bijstellen. Het doel is dat je tanden weer recht naast elkaar komen te staan en de kaken goed kunnen sluiten.

Welke behandelaar is nodig voor scheve tanden?

De eerste behandeling en het eerste advies begint bij je eigen (lieve) tandarts. Daarna kan er doorverwezen worden naar een mondhygiënist (voor een extra reiniging of een behandelplan vanwege de scheefstand van je tanden en kiezen) of een orthodontist. Deze laatste is gespecialiseerd in het behandelen van jouw scheve tanden/kiezen met een beugel. Er zijn overigens tegenwoordig ook beugels die je niet of nauwelijks ziet.

Er zijn tandartsen voor orthodontie en tandartsen die extra doorgeleerd hebben en zich orthodontisten msc mogen noemen. Die laatste groep herken je aan hun lidmaatschap van de NVOI.

Search
Vergroot zoekgebied naar