Last van kaaklachten?

Overbelasting van de kauwspieren en het kaakgewricht geeft kaakklachten. Vaak is de dieper gelegen oorzaak stress die zich bijvoorbeeld uit in tandenknarsen in je slaap. Ook andere aangeleerde, onbewuste gewoontes spelen vaak een rol. Andere mogelijke oorzaken van kaakklachten zijn ziektes als reuma. Ook gewrichtsslijtage kan een rol spelen.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Bij het kauwen voelen je spieren pijnlijk of vermoeid aan, is je kaakgewricht pijnlijk. Je mond kan niet helemaal open, de kaak is uit de kom of je hoort geluiden van het kaakgewricht (kaakknappen of schuren)

De meest voorkomende oorzaken voor kaakklachten

De oorzaken van kaakklachten zijn soms tandenknarsen in je slaap. Andere mogelijke oorzaken van kaakklachten zijn ziektes als reuma. Ook gewrichtsslijtage kan een rol spelen.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Er kunnen uiteenlopende oorzaken zijn als je last hebt van kaakklachten. Daarom is het altijd goed om je huisarts of tandarts om advies te vragen. Vervolgens zal je tandarts of een medisch specialist ernaar kijken. Wacht niet lang met een afspraak maken.

Behandelingen bij kaakklachten

In sommige gevallen kan je zelf oefeningen doen, bijvoorbeeld als er sprake is van verkeerde mondgewoontes, zoals tandenknarsen. Soms krijg je een opbeetplaat waardoor je ’s nachts minder last ervaart.  Het kan voorkomen dat je doorverwezen wordt naar een gnatoloog of een kaakfysiotherapeut. Bij pijn kan medicatie worden voorgeschreven.

 

Welke specialist bij kaakklachten?

Bij de behandeling zijn voornamelijk kaakchirurgen, tandartsen, fysiotherapeuten en psychologen betrokken. Je tandarts of de tandarts-specialist op het gebied van kauwspieren en kaakgewrichten (tandarts-gnatholoog) of de tandartsspecialist op het gebied van de mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA-chirurg).

Vaak komen je kaakklachten door een ingesleten gewoonte. Daarom is het niet altijd gemakkelijk om te behandelen. Het afleren van een gewoonte is namelijk best ingewikkeld. Hulpmiddelen ter overbrugging zijn er daarom ook: soms wordt bijvoorbeeld bij tanden knarsen een soort beetplaatje op de tanden geklikt.

Daarnaast is er de manueel therapeutische behandeling. Naast mobilisatie van vastzittend  kaakgewrichten kan er eventueel ook massage van de spieren rond het kaakgewricht worden toegepast. Soms helpen ontspanningsoefeningen ook heel goed. Vraag je huisarts om een verwijzing naar een specialist, en/of bezoek een mondzorgspecialist bij kaakklachten.

Search
Vergroot zoekgebied naar