Angst voor de tandarts

-Advertorial-

Wanneer je al je hele leven angst hebt voor de tandarts, dan ben je zeker niet de enige. Er zijn heel veel mensen die niet meer naar de tandarts gaan puur door de angst. Toch is het wel van belang dat je eens in het half jaar op controle gaat, zodat je op die manier een gezond gebit blijft houden. Het is dus van belang dat je manieren vindt om tot rust te komen in de tandartsstoel. Hieronder lees je een aantal manieren waardoor je ontspannen naar de tandarts kunt gaan, mocht je heel angstig zijn.

1. Zorg voor een goede verzekering

Om je eerst wat financiële rust te geven voor de tandarts, is het verstandig om dit ook op te nemen in je zorgverzekering. Met een zorgverzekering kiezen, kun je altijd ook kiezen voor een aanvullende tandverzekering. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over de kosten die eventueel bij de tandarts gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een afspraak voor controle, of een afspraak bij de mondhygiëniste. Je hoeft met een aanvullende tandverzekering een stuk minder geld te betalen voor de tandarts, waardoor je ook een stuk gemakkelijker die kant op kunt gaan. Een zorgverzekering regelen is dus een echte must.

2. Zorg voor afleiding

Mocht je nog steeds heel erg bang zijn voor de tandarts, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je afleiding mee hebt. Afleiding kan in veel soorten en maten voorkomen. Zo kun je iemand meenemen die tegen je gaat praten, kun je muziek in je oren doen of kun je aangeven dat je het spannend vindt, zodat de tandarts je af kan leiden. Op die manier ben je met je hoofd niet meer bij de afspraak, maar heb je wat anders aan je hoofd. Het is dus geen enkel probleem om jezelf af te leiden, om op die manier meer rust en kalmte te creëren. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor de tandarts is dit fijn.

3. Ademhalingsoefeningen

Daarnaast kan het ook zo zijn dat afleiding jouw spanning niet kan wegnemen, waardoor je dus nog steeds gespannen in de stoel zit bij de tandarts. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren, waardoor je zonder problemen een stuk ontspannender bij de tandarts gaat zitten. Zo kun je namelijk gebruikmaken van ademhalingsoefeningen. Hierbij let je heel erg op je ademhaling, zodat je bijvoorbeeld niet van angst gaat hyperventileren. Ook is het goed dat je weet dat je ademhalingsoefeningen gemakkelijk kunt doen in de tandartsstoel. Je kunt namelijk aangeven dat je nog heel even een oefening moet doen om jezelf rustig te krijgen. Je ademhaling is hiervoor dus ideaal. Hoe rustiger je ademhaling is, hoe beter het gaat. Een ademhalingsoefening kan zijn dat je heel diep in gaat ademen, je adem voor drie seconden vasthoudt en weer lang uit gaat ademen. Als je dit vaker doet, dan kun je zonder problemen rustig worden en je angst vergeten.

4. Een angsttandarts

Stel het is zo extreem, dat je absoluut niet naar de tandarts wilt, dan kun je altijd nog gebruikmaken van een angsttandarts. Een angsttandarts is gespecialiseerd om te behandelen bij mensen met angst. Zo kan het zijn dat je veel angst ervaart en dat je het gevoel hebt dat je eigen tandarts hier niet veel aandacht aan schenkt. Op die manier kun je altijd terecht bij zo’n tandarts, waardoor je dus ook beter kan worden begeleid. Het is helemaal niet gek als je je aan wilt sluiten bij een tandarts die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met angst. Op die manier kun je goed worden geholpen en kun je zonder problemen weer naar de tandarts gaan.