Als je voor een behandeling bij de tandarts bent geweest, kan het nodig zijn om even extra goed op je gebit en mond te letten. Voor verschillende behandelingen zijn er namelijk andere aandachtspunten voor de nazorg. In dit artikel lichten we voor meerdere behandelingen toe wat je na afloop kunt doen.
Komt er een dure behandeling aan?
Heb je van de tandarts te horen gekregen dat er komend jaar een dure behandeling nodig is? Bekijk dan of je in je zorgverzekering ook dekking hebt voor tandartskosten. Aan het eind van het jaar kan je je zorgverzekering opnieuw uitzoeken, dus neem ook deze aankomende behandeling mee in je afweging. Met de juiste dekking hoef je zelf niet op te draaien voor de hoge tandartskosten.
Algemene nazorg
Bij een tandartsbehandeling krijg je soms verdoving. Heb je geen tandartsverzekering, dan betaal je naast de behandeling ook zelf voor de verdoving. Vaak trekt de verdoving na een paar uur weer weg. Soms voel je pijn zodra de verdoving is uitgewerkt. Dit kan je eventueel bestrijden met pijnstillers als je dat prettig vindt.
En hoewel het natuurlijk wel mag, is het verstandig om even een tijdje nergens op te kauwen. Je kunt namelijk per ongeluk op je wang bijten doordat je er nog geen of weinig gevoel in hebt. Met die pijn loop je dan nog wat langer rond als de pijnbestrijding eenmaal is uitgewerkt.
Vullingen
Had je vroeger een gaatje, dan kreeg je een vulling van amalgaam. Toen was het nodig om de vulling een paar uur te laten uitharden. Tegenwoordig gebruiken tandartsen composietvullingen. Deze worden met behulp van UV-licht uitgehard terwijl je in de behandelstoel ligt.
Hierdoor mag je direct nadat je een vulling hebt gekregen weer alles eten en drinken. Denk er wel aan dat je mogelijk last hebt van de verdoving of van een gevoelige mond rondom de vulling. Dit kan beide geen kwaad.
Kies trekken
Soms is het nodig dat een kies wordt getrokken. Dit kan een vervelende behandeling zijn en wordt daarom vrijwel altijd gedaan met verdoving. Vaak worden er na het trekken gaasjes in je mond gedaan om het bloeden te stoppen. Dit moet je dan een tijdje dichtbijten. Daarna is het beter om 24 uur lang heel warme of juist koude dranken te vermijden om de wond goed dicht te houden.
Op de eerste dag na je behandeling wordt geadviseerd om je tanden nog niet te poetsen, de dag erna mag het met een zachte tandenborstel. Vermijd daarbij de open plek in je mond.
Wortelkanaalbehandeling
Heb je een ontsteking aan een kies of tand, dan heb je mogelijk een wortelkanaalbehandeling nodig. Vaak moet je voor een wortelkanaalbehandeling meerdere keren bij de tandarts langs.
De eerste keer wordt het wortelkanaal schoongemaakt en krijg je meestal een tijdelijke vulling. Bij de tweede afspraak wordt het kanaal gevuld en krijg je een nieuwe vulling. Pas na een halfjaar krijg je een controleafspraak, maar voor die tijd zouden de klachten al weggetrokken moeten zijn.
Als nazorg kun je pijnbestrijding slikken en een eventuele zwelling koelen met wat ijs. Je kunt na de behandeling verder weer gewoon alles doen.
Nazorg na de tandartsafspraak
Het is natuurlijk altijd verstandig om goed voor je gebit te zorgen, maar na een behandeling bij de tandarts vraagt dit net iets meer aandacht. Twijfel je ondanks bovenstaande tips over wat je het beste kunt doen? Neem dan contact op met je tandartspraktijk. De tandarts of assistent kan je vragen waarschijnlijk ook op korte termijn beantwoorden.