Tegen het einde van het jaar starten veel Nederlanders met het vergelijken van de zorgverzekeringen voor 2025. Op deze manier voorkomen zij een onnodig hoge premie en weten ze zeker dat de dekking van hun (basis)verzekering past bij de medische zorg die zij komend jaar nodig verwachten te hebben. Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen waarmee je deze basisdekking verder uitbreidt. De tandartsverzekering is er een goed voorbeeld van. Wanneer is het afsluiten van bijvoorbeeld een tandarts verzekering bij Univé een goed idee? Is een aanvullende dekking voor de tandheelkundige zorg bij kinderen noodzakelijk? Wat is er in algemene zin bekend over de zorgverzekering van komend jaar? In dit artikel lees je er alles over.
Premie zorgverzekering voor 2025 omhoog
De eerste verzekeraar heeft de premie van haar zorgverzekering voor 2025 inmiddels bekendgemaakt. Bij deze verzekeraar stijgt de maandelijkse premie met 9,50 euro. De verwachting is dat andere verzekeringsmaatschappijen zullen volgen. Zij hebben nog tot 12 november om hun maandpremie bekend te maken. Het eigen risico van de zorgverzekering blijft gelijk in het komende jaar. Net als dit jaar ligt deze op 385 euro. In het regeerakkoord is een plan opgenomen om het eigen risico per 2027 fors te verlagen, naar 165 euro op jaarbasis.
Tandheelkundige zorg voor kinderen wordt vergoed
Kinderen kun je meeverzekeren met een van de ouders. Het is logischerwijs aan te raden om dat te doen bij de ouder die de meest uitgebreide dekking gekozen heeft. Belangrijk om hierbij op te merken is dat de tandheelkundige zorg voor kinderen standaard onderdeel is van de basisdekking van de zorgverzekering, ook wanneer ouders geen aanvullende tandartsverzekering hebben afgesloten. Vergelijkbaar is de vergoeding voor behandelingen bij de fysiotherapeut, die eveneens onder de basisdekking van een zorgverzekering vallen voor kinderen tot 18 jaar.
Houd er rekening mee dat orthodontie geen onderdeel is van de tandheelkundige zorg die vergoed wordt vanuit het basispakket. Als ouder kun je kiezen voor het afsluiten van een aanvullende verzekering om deze vorm van tandheelkundige zorg vergoed te krijgen.
Aanvullende tandartsverzekering voor volwassenen
Voor volwassenen wordt tandheelkundige zorg niet vergoed vanuit het basispakket. Ook de periodieke controle bij de tandarts valt niet onder deze dekking. Je betaalt deze zelf aan de tandarts. Dit betekent dat het in sommige gevallen verstandig is om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
Let op: in sommige, bijzondere situaties valt de tandheelkundige zorg voor volwassenen wel onder de dekking van de basisverzekering. Van deze bijzondere situaties is bijvoorbeeld sprake wanneer een persoon te maken heeft met een zeer ernstige afwijking aan het gebit, een ontwikkelingsstoornis aan de kaak of mond, enzovoorts. De zorgverzekeraar, maar vaak ook tandarts kan je meer vertellen over de voorwaarden die hierbij gelden.
De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering onder Nederlandse huishoudens. In de praktijk blijkt echter dat lang niet iedereen deze verzekering nodig heeft. Het geldt bijvoorbeeld voor gezinnen die jaarlijks of tweemaal per jaar op controle komen, maar zelden tot nooit een behandeling hoeven uit te laten voeren. De kosten van een aanvullende verzekering wegen in zo’n geval niet op tegen de kosten voor de controles die via deze aanvullende dekking vergoed worden. Per saldo betaal je meer voor de verzekering dan je gedaan zou hebben zonder deze dekking.
Win advies in over noodzaak tandartsverzekering
Of het in jouw geval nuttig is om voor een aanvullende tandartsverzekering te kiezen, hangt af van diverse factoren. Denk aan de staat van je gebit, de kosten die je komend jaar verwacht, enzovoorts. Een tandarts kan je hier vaak over adviseren. Kijk ook eens naar de kosten die je de afgelopen jaren maakte voor je tandheelkundige zorg. Leg dit naast de premie die je jaarlijks betaalt voor een aanvullende verzekering. Wat is goedkoper?
<Ingezonden mededeling>