Last van pijn bij zoet?

Pijn bij zoet eten is een lastige aandoening, omdat het je doorlopend in de weg zit. Als je zoete, koude of juist hete etenswaren of drank nuttigt en last krijgt van een scherpe pijn kan dat een symptoom zijn van het eerste stadium van een gaatje of blootliggend tandbeen. Andere oorzaken kunnen een aandoening aan je tandvlees zijn of een beschadiging aan een tand of kies.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Je voelt een scherpe pijn bij het eten of drinken van iets zoets.

De meest voorkomende oorzaken voor pijn bij zoet

Dit kan het eerste stadium van een gaatje of blootliggend tandbeen zijn.

Andere oorzaken kunnen een aandoening aan je tandvlees zijn of een beschadiging aan een tand of kies.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Het is altijd zaak de tandarts om raad te vragen. Afhankelijk van de diagnose wordt een behandeling gestart door de mondhygiënist (bij tandvleesproblemen) of door de tandarts (bij blootliggend tandbeen of een beschadiging of gaatje in je tand of kies).

Behandeling: Het is altijd zaak de tandarts om raad te vragen.

Afhankelijk van de diagnose wordt een behandeling gestart door de mondhygiënist (bij tandvleesproblemen) of door de tandarts bij blootliggend tandbeen of een beschadiging of gaatje in je tand of kies.

Behandelingen bij tand- en kiespijn

Er wordt altijd gestart met een onderzoekje naar de oorzaak van de kies- of tandpijn. Er zal gevraagd worden naar de symptomen en vaak wordt er een  röntgenfoto van het gebit gemaakt.

Behandeling bij cariës

Als er caries aangetroffen wordt (dus een gaatje in een tand of kies) dan moet de caries verwijderd worden en zal er een vulling worden geplaatst. De behandeling duurt in het algemeen niet langer dan een halfuur. Je kunt ervoor kiezen om een verdoving te nemen, daarin zal de tandarts je ook advies geven. Soms is dat niet nodig, maar als je bang bent voor pijn is het wel aan te raden. Als je niet verdoofd bent kan je erna al snel weer iets eten. Na verdoving kan je beter een uur of 2 wachten met eten, omdat je anders zonder het te voelen hard op je tong of wang kunt bijten.

Behandeling bij een lekke vulling

De oude vulling moet verwijderd worden en er wordt een nieuwe vulling geplaatst. Zie verder de behandeling bij caries (gaatjes) hierboven.

Behandeling van pijnlijk tandvlees

Het is erg belangrijk om niet met ontstoken, geïrriteerd of pijnlijk tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, kan een irritatie van je tandvlees leiden tot tandvleesontsteking of parodontitis.

Parodontitis ontstaat als gevolg van een ontsteking in de ruimte tussen je tanden en tandvlees (pocket). In deze pockets hoopt zich extra tandplak op waardoor de tandvleesontsteking kan verergeren. Een gevolg is dat het onderliggende kaakbot verdwijnt. Bloedend tandvlees of pijnlijk tandvlees is het eerste teken dat er iets mis is. Ga dan ook regelmatig voor controle, advies en behandeling langs de mondhygiënist.

Search
Vergroot zoekgebied naar