Last van pijn/bloeden bij het flossen, stokeren of rageren?

Als bij kleine aanrakingen, zoals tandenpoetsen of reinigen tussen je tanden en kiezen door te flossen, stokeren of rageren je tandvlees gaat bloeden of pijn doet, kan dat wijzen op een beginnende tandvleesontsteking.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Je krijgt lokaal kleine bloedingen van je tandvlees, vaak op plekken waar je aan het schoonmaken bent (tussen je tanden of kiezen).

De meest voorkomende oorzaken voor pijn/bloeden bij het flossen, stokeren of rageren

Er is sprake van geïrriteerd of ontstoken tandvlees.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Gezond tandvlees bloedt niet en doet geen pijn. Er moet daarom gekeken worden door een specialist of er geen sprake is van tandvleesontsteking. Er is dus een aanleiding om contact op te nemen met je mondhygiënist of tandarts.

Let op: het is altijd zaak de tandarts en/of mondhygiënist om raad te vragen bij bloedend tandvlees.

Gezond tandvlees bloedt niet. Er moet daarom door een specialist worden gecontroleerd of er geen sprake is van tandvleesontsteking. Je hebt dus voldoende reden om contact op te nemen met je mondhygiënist of tandarts.

Voorkomen van pijnlijk of bloedend tandvlees

Zelf kun je ook veel doen om bloedend tandvlees te voorkomen. Zo is zorgvuldig en niet met te veel druk – en niet langer dan 2 minuten – poetsen belangrijk, net als voorzichtig blijven reinigen tussen de tanden, ook al is het tandvlees ontstoken.

Poets ook je tandvlees bij de aanzet van je tanden en kiezen mee. Er wordt aangeraden te spoelen met mondwater. Gebruik dan een niet te agressieve soort, maar een milde. Verder zijn er zalfjes beschikbaar. Gebruik dit soort middeltjes altijd in overleg met de mondhygiënist of tandarts.

Het is raadzaam om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Zet dan ook niet te veel druk met het poetsen. Er zijn elektrische tandenborstels die waarschuwen als je te veel druk uitoefent op je gebit en tandvlees tijdens het poetsen.

Behandeling van pijnlijk of bloedend tandvlees

Het is erg belangrijk om niet met ontstoken, geïrriteerd of pijnlijk tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt, kan een irritatie van je tandvlees leiden tot tandvleesontsteking of parodontitis.

Parodontitis ontstaat als gevolg van een ontsteking in de ruimte tussen je tanden en tandvlees (pocket). In deze pockets hoopt zich extra tandplak op waardoor de tandvleesontsteking kan verergeren. Een gevolg is dat het onderliggende kaakbot verdwijnt. Bloedend tandvlees of pijnlijk tandvlees is het eerste teken dat er iets mis is. Ga dan ook regelmatig voor controle, advies en behandeling langs de mondhygiënist.

Search
Vergroot zoekgebied naar