Last van orale mucositis?

Naar dat je last hebt van orale mucositis, oftewel mondslijmvliesonsteking. Als je chemotherapie krijgt, kun je last krijgen van je mondslijmvlies, waarbij je mondholte en tandvlees ontstoken raken. Je kunt dan last krijgen van blaartjes in je mond, zwelling, roodheid en pijn.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Orale mucisitis uit zich in een branderig gevoel in de mond. Verder zijn slikken en kauwen gevoeliger. Vaak merk je ook smaakveranderingen. Soms wordt het slijm verdikt en ook taai; het tandvlees kan makkelijker bloeden en voelt schraal aan.
Er is met deze aandoening ook een verhoogde kans op infecties. Dit uit zich in blaartjes, zwelling, roodheid en een pijnlijk gevoel.

De meest voorkomende oorzaken voor orale mucositis

De oorzaken voor orale mucositis zijn gelegen in de toegediende chemotherapiebehandeling of -bestraling en de reacties in je mond daarop. De beschadiging aan het slijmvlies geeft bacteriën, schimmels en virussen de kans om binnen te dringen. De mondholte en het tandvlees raken ontstoken. Dit kan leiden tot blaartjes, zwelling, roodheid en pijn.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Je bent tijdens en rondom de chemokuur onder behandeling van een oncoloog of andere specialist die je kan adviseren. Hieronder meer hierover. Laat voordat je chemobehandeling of bestralingen beginnen je mond op ontstekingen controleren door je tandarts.

Behandelingen bij orale mucositis

Tijdens de chemokuur hebben sommigen baat bij het spoelen met kamille of met bosbessensap. Dit verlicht de pijn, net als pijnverzachtende gels of sprays. Soms kan ijs ook verlichtend werken, zoals zuigen op ijsblokjes of fijngemaakte ijsblokjes in je mond houden. Op gember kauwen kan het herstel bevorderen. Hoewel het niet fijn is om je mond te blijven verzorgen is het toch belangrijk. Daardoor herstelt je mondslijmvlies en tandvlees sneller na de chemo.

Voorkomen van orale mucositis mogelijk?

Het is niet mogelijk om orale mucositis altijd te voorkomen. Het is een mogelijke bijwerking van chemo en/of bestraling. Orale mucositis wordt wel voorkomen door reinigen en bevochtigen van het mondslijmvlies, door regelmatig te spoelen of sprayen met water of een zoutoplossing.

Poets met een zachte borstel en voorkom irritaties door het poetsen. Eet geen te kruidig, te heet, hard of  scherp voedsel. Daar kun je kleine beschadigingen mee veroorzaken.

Vraag in alle gevallen je begeleidend arts, je tandarts of je mondhygiënist om advies. Geen mond is hetzelfde en zeker rondom een dergelijk zware behandeling is het zaak om bijwerkingen direct te melden.

Search
Vergroot zoekgebied naar