Last van kaaskiezen?

Bij kaaskiezen is de glazuurvorming verstoord. Kaaskiezen zijn gevoeliger in contact met warm, koud of zuur eten of drinken. Ook hebben de kiezen de kleur van kaas, vandaar de naam.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Je voelt pijn bij het eten of drinken van iets warms, kouds, zoets of zuurs. Kaaskiezen hebben plekjes die zwakker en zachter zijn. daardoor kunnen er stukjes afbreken en krijg je makkelijker gaatjes.

De meest voorkomende oorzaken voor pijn bij zoet

De exacte oorzaken voor kaaskiezen worden nog wetenschappelijk onderzocht. Wel lijken er verbanden te bestaan met een verminderde weerstand en vervuiling en voeding.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Als de gevoeligheid van je tandhalzen aanhoudt is het verstandig af te spreken met de mondhygiënist of de tandarts. Er kan sprake zijn van blootliggend tandbeen of een beschadiging of gaatje in je tand of kies. Afhankelijk van de diagnose wordt de behandeling bepaald.

Behandeling bij kaaskiezen

Sommige kinderen hebben kiezen met gekleurde plekjes maar hebben verder geen last, sommigen ondervinden alleen een bepaalde gevoeligheid. Als de kies grotendeels kaaskleurig is kunnen er makkelijk stukjes afbreken en ontstaan er sneller gaatjes. Je kunt kaaskiezen niet echt genezen. Wel kun je de gevolgen ervan beperken. Doe dit altijd in overleg met je mondzorgspecialist.

Beperking van de gevolgen van kaaskiezen

Met goed en regelmatig poetsen voorkom je zoveel mogelijk gaatjes of dat er stukjes van afbreken. De tandarts kan ter bescherming eventueel fluoride of tooth mousse (een tandpasta-achtige pasta gemaakt op basis van caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt) aanbrengen op de kiezen.

Search
Vergroot zoekgebied naar