NieuwsStoppen met roken is goed voor de mondgezondheid

Stoppen met roken loont. Altijd.

Stoptober is een begrip. Je kunt je laten helpen te stoppen met roken. Ook in januari of op elk willekeurig ander moment. Stoppen met roken zou wel eens een van de makkelijkste manieren kunnen zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen. In Nederland sterft elk half uur iemand aan de gevolgen van roken. (bron: RIVM)

Veertien jaar geleden ben ik gestopt met roken.

Dat was nadat mijn vader, ook een verstokt roker, aan de gevolgen van longkanker overleden was. Inmiddels had hij al jaren in blessuretijd geleefd, zei hij zelf. Bypasses, een slagader die bijna geknapt was, van alles had hij al overleefd. Maar nu was het toch teveel geworden voor zijn lichaam. Een paar dagen nadat het onderste deel van een van zijn longen operatief was verwijderd stief hij plotseling, op 8 oktober 2006, in het ziekenhuis in Amersfoort. Een dag die nog altijd gegrift staat in mijn geheugen. Evenmin als mijn familie die gewoon in Nederland was heb ik afscheid kunnen nemen. Ik was in Bangkok voor het ANVR Reiscongres en hoorde het nieuws van mijn vaders dood vlak na een indrukwekkende excursie naar een tempel, de floating market en het bezoek aan het huis van een Thais gezin.

Jarenlang al nam ik me steeds voor te stoppen met roken, ik had er steeds meer last van. Pogingen om te stoppen liepen alleen steeds op niets uit. De dood van mijn vader zorgde voor de ommekeer. Het rookvrije bestaan, jezelf niet langer hoeven te verstikken maakte me een stuk actiever en uiteindelijk ook gelukkiger. Ook mijn aangetaste tandvlees werd snel beter na behandelingen door de mondhygiënist. Momenteel, nu ik 59 ben, heb ik een betere conditie dan op mijn 30e.

Pas veel later realiseerde ik me dat mijn vader vanaf zijn 35e al een kunstgebit had. Hij sprak altijd over “wolf” als oorzaak en dat het in de familie zat, die slechte gebitten. Nu had hij, ook vanwege zijn verblijf tijdens de oorlog in een gastgezin in de Achterhoek, nooit goed voor zijn gebit gezorgd. En rookte hij tientallen jarenlang een pakje Roxy (zonder filter) per dag, aangevuld met Drum shag als hij zin had om te draaien.

Het verband tussen roken en mondgezondheid is inmiddels duidelijk aangetoond. Rokers hebben onder andere meer kans op het ontstaan van tandvleesontstekingen dan niet-rokers.

 

Schadelijke stoffen in rook

Tijdens het roken komen allerlei schadelijke stoffen vrij, waaronder teer en nicotine. Teer is het belangrijkste element bij het ontstaan van kanker. Nicotine komt snel in de bloedbaan terecht en heeft een direct effect op het lichaam. Nicotine vernauwt de bloedvaten, versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. De activiteit van de afweercellen in het bloed neemt af. De gevolgen van roken strekken zich niet alleen uit tot het hart en de longen. Alle weefsels die direct in aanraking komen met tabaksrook kunnen schade oplopen.

Rokers hebben vaak meer last van tandplak en tandsteen dan niet-rokers

Op en tussen je tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees ontstaat tandplak. Dit nauwelijks zichtbare wit-gelige laagje bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Tandplak is de veroorzaker van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is pijnlijk en bloedt bij aanraking, bijvoorbeeld met een tandenborstel.

Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers. Meer kans op tandvleesontstekingen dus. Bovendien zijn de tandvleesontstekingen bij hen vaak ernstiger en slaat een behandeling ervan doorgaans minder goed aan.

 

En dan het goede nieuws over roken en je gezondheid:

Wist je dat stoppen met roken al snel kan bijdragen aan een gezonde mond?

Al twee tot zes weken na het stoppen met roken is het positieve effect daarvan zichtbaar in je mond. Ga vlak nadat je gestopt bent regelmatig naar de mondhygiënist en laat je gebit goed monitoren door de tandarts. Er is geen enkele reden om je te schamen, je kunt trots zijn op jezelf vanwege de belangrijke stap die je gezet hebt. Je hebt een verslaving overwonnen! Je zult merken dat het echt mogelijk is je mondgezondheid weer op orde te krijgen. En daarmee voorkom je weer allerlei andere aandoeningen. Neem de stap, net al vele anderen. Met stoptober, in januari of op enig ander moment.

Jan Henk Nawijn 

– bronnen: Ivoren Kruis, Volkskrant 29 mei 2019, Alles over het gebit –

Vind hier je lieve tandarts