Last van slechte adem?

Vieze of slechte adem? Bacteriën in je mond die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees kunnen een vieze adem en een vieze mondsmaak veroorzaken. Datzelfde geldt voor de bacteriën achter op je tong en tandplak of voedselrestjes die tussen tanden of kiezen blijven zitten. Wat doe je aan een slechte adem?

teeth-209860_1920

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Slechte of stinkende adem kan er permanent zijn, maar ook van tijd tot tijd opkomen en weer verdwijnen. Vieze adem kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem

Wie te weinig poetst of gebitsproblemen heeft, loopt de meeste kans op vies ruikende adem. Daarnaast kunnen een droge mond, aanslag op je tong, mondschimmel, (luchtweg)infecties, mondbranden, een amandelontsteking, spijsverteringsproblemen, reflux of hepatitis oorzaken zijn.

Veel ouderen, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben het vaakst last van deze aandoening, net als mensen die roken.

woman-3895503_1920

Behandeling

Je kunt vaak zelf veel aan een nare mondgeur doen. Verwijder bijvoorbeeld aanslag op je tong met een tongschraper, gebruik kauwgum bij een te droge mond (met xylitol) en gebruik een goed, niet te scherp of agressief mondwater. Gebruik een effectieve neusspray bij een luchtweginfectie en verzorg je gebit en tandvlees goed door dagelijks te stokeren, rageren en flossen. Kijk ook kritisch naar eventueel medicijngebruik, indien van toepassing. Ook dat kan van invloed zijn op je adem.

Welke behandelingen bij slechte adem?

Als je geregeld last hebt van een slecht adem of vieze smaak in de mond is het verstandig om je mondhygiënist of tandarts je mond te laten controleren. Vaak zijn de veroorzakers bacteriën. Hoe kan je een slechte adem dan bestrijden?

  • kies voor uitstekende mondhygiëne – daarbij gebruik je niet alleen een (elektrische) tandenborstel, maar stoker, rager en floss je ook tussen je tanden en kiezen;
  • laat mogelijke tandvleesontstekingen of tandbederf behandelen;
  • ga een te droge mond te lijf met water en kauwgum met xylitol;
  • reinig je tong.

Mogelijk is er iets anders aan de hand. Een specialist zoals een mondhygiënist of je tandarts kan je er meer over vertellen of, indien nodig, een verwijzing voor je uitschrijven naar een specialist.

Hoe voorkom je een vieze, stinkende adem? 

  • Maak er een gewoonte van je mond te reinigen na het eten (denk aan stokeren of flossen) of, als dat niet kan, steevast wat water te drinken;
  • Drink sowieso genoeg water om een droge mond te voorkomen. Twee liter vocht per dag wordt aanbevolen voor een goede waterhuishouding in je lichaam;
  • Ontbijt met voedsel waarop je moet kauwen, dat gaat bacterievorming op je tong tegen;
  • Beperk je aantal eet- en drinkmomenten tot zeven per dag;
  • Matig het gebruik van alcohol en koffie;
  • Stop met roken.
Search
Vergroot zoekgebied naar