BlogsGebitsverzorgingGezonde mondMondverzorgingNieuwsPreventie

Milde mondklachten lijken onschuldig – en soms gaan ze inderdaad vanzelf weg. Gelukkig! Toch zijn er momenten waarop je erger kunt voorkomen als je er op tijd bij bent. Het cliché klopt: beter voorkomen dan genezen. Lees daarom bij deze 3 milde mondklachten slimme tips om ze te verhelpen.

1. Droge mond

Van de milde mondklachten lijkt een droge mond nog het onschuldigst. Toch is dat bedrieglijk – gebrek aan speeksel kan namelijk een zeer negatieve impact hebben op je (mond)gezondheid. Gelukkig is er iets aan te doen.

Om een droge mond te behandelen, moet je eerst de oorzaak ervan achterhalen.

  1. Veel ademen door de mond in plaats van door de neus;
  2. Bijwerking van medicijngebruik;
  3. Bepaalde voedingsmiddelen waar je gevoelig voor bent, zoals pittig eten.

Kom je hier niet uit, vraag dan om advies bij de tandarts of de mondhygiënist. Je kunt namelijk niet altijd de oorzaak makkelijk wegnemen, en buiten suikervrije kauwgom kauwen om je speekselvorming te stimuleren, is er weinig dat je kunt doen.

Lees hier alle tips bij een droge mond >>>

2. Aften of blaasjes in je mond

Het goede nieuws: aften en blaasjes gaan vanzelf weer weg. Maar aften kunnen je heel erg beperken. Sterker nog: bij sommige mensen doen ze zoveel pijn, dat onder meer eten en tanden poetsen niet meer goed lukt.

Deze tips kunnen je helpen:

  1. Blijf poetsen, twee keer per dag. Sla de plek rond je blaasje(s) of aft(en) niet over!
  2. Werk aan je weerstand, en beperk inname van fruitsappen en frisdrank (zeker met prik). Drink liever thee of water, of karnemelk als je iets vollers wilt.
  3. Flos en stoker voldoende, zodat je mondgezondheid verbetert.

Meer tips tegen aften of blaasjes lees je hier >>>

3. Milde verkleuring

Goed nieuws: als je twijfelt of je tanden nu écht wat aan het verkleuren zijn of niet, ben je er op tijd bij. Je kunt verdere verkleuring voorkomen.

Veelvoorkomende oorzaken van verkleuring zijn roken, regelmatig voedingsstoffen of drankjes innemen met kleurstoffen, of veroudering. Een acute verkleuring kan ontstaan naa een harde val. Bij een val op je gebit moet je altijd voor de zekerheid je gebit laten nakijken. Er kunnen namelijk zenuwen afsterven en/of interne verkleuringen ontstaan die je dus niet ziet, maar die wel schadelijk zijn voor je gebit en mondgezondheid.

Moet je dan voortaan geen wijn meer drinken, of vruchtensap? En mag je ook geen jam of snoep meer nemen? Moet je stoppen met roken?

Alhoewel het verstandig is om je gebit zo min mogelijk schade toe te brengen, wil je natuurlijk ook ‘gewoon’ kunnen genieten van lekkere dingen. Wat je wel kunt doen:

  1. Blijf poetsen, flossen en stokeren.
  2. Beperk je eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag.
  3. Bezoek regelmatig de tandarts en de mondhygiënist, ook als je geen klachten hebt.

Lees hier meer over verkleurde tanden en wat je eraan kunt doen >>>

Met milde mondklachten naar de tandarts of mondhygiënist?

Ja!, zeggen mondzorgspecialisten unaniem. Juist als je op tijd naar de tandarts of mondhygiënist gaat, voorkom je dat je klachten verergeren. Ook als je denkt dat je klachten wellicht vanzelf overgaan, loont het de moeite om er door een expert naar te laten kijken. Dit kan ook aanvullend op je halfjaarlijkse bezoek aan de praktijk.

Heb je nog geen (lieve) tandarts of mondhygiënist?

Vind hier je lieve tandarts