Hoe ontstaan gaatjes en hoe voorkom je dat je gaatjes krijgt?
Om te beginnen kijken we naar het ontstaan van gaatjes, die ook wel cariës of tandbederf worden genoemd. Je krijgt deze door bepaalde bacteriën in je mond. Om erachter te komen hoe gaatjes ontstaan, moet je dus kijken naar hoe je deze bacteriën in je mond krijgt.
Gezonde en ongezonde bacteriën in je mond
Als je eet en drinkt, zorgt je speeksel met haar gezonde bacteriën voor de eerste verwerking van de voedingsstoffen. Er blijft echter altijd wat hangen in je mond. Bepaalde bacteriën vormen uit de suikers (of dat nu fruitsuikers of toegevoegde suikers zijn) een zuur. Dit zuur lost het oppervlakte van je glazuur op, en later het onderliggende dentine.
Dan zijn er nog de bacteriën die altijd al in je mond zitten. Deze veroorzaken tandplak. Dat is op zich niet erg, mits je goed poetst om de tandplak te verwijderen. Doe je dit niet, dan blijft het kleverige laagje op je tanden zitten en op den duur verkalkt het. Je kunt het dan niet meer zelf weghalen – alleen een mondhygiënist of tandarts kan dat.
Het ontstaan van een gaatje en andere aandoeningen
Eet je vaak suiker, dan doet het proces van verzuring zich dus ook regelmatiger voor. Er kunnen dan gaatjes ontstaan. Poets je daarnaast niet goed, dan heb je sneller last van tandsteen. Deze twee aandoeningen kunnen samen uitmonden in kiespijn en uiteindelijk zelfs in een wortelpuntontsteking.
Hoe voorkom je gaatjes en ander tandbederf?
- poets twee keer per dag;
- eet niet te vaak suiker en drink niet te vaak suikerhoudende of zure drankjes, probeer het aantal eetmomenten op een dag zoveel mogelijk te beperken tot 7
- laat tandsteen verwijderen door de tandarts of de mondhygiënist;
- ga regelmatig op controle om te zien of er geen verborgen gaatjes in je tanden zitten die problemen kunnen veroorzaken.