ControleGaatjesGebitsverzorgingGezonde mondhulp van de lieve tandartsMondgezondheidsadviesNieuws

Puber(s) in huis? Voor veel mensen een uitdagende fase. Een van de veelvoorkomende strijdpunten is de dagelijkse tandenpoetsroutine. Het lijkt erop dat veel pubers een afkeer hebben van tandenpoetsen, wat ouders vaak in een lastige positie brengt. Geen nood: er zijn oplossingen. Hieronder vind je tips om je puber te helpen de mond gezond te houden.

Het begint bij begrip

Pubers willen meer onafhankelijkheid en daarbij hoort dat ze grenzen opzoeken (of overschrijden). In deze periode van snelle veranderingen kan het zijn dat hun dagelijkse gewoonten veranderen, waaronder mondverzorging. Weet dat dit een normaal onderdeel is van hun ontwikkeling. Het biedt ook kansen: ze kunnen nieuwe, goede gewoontes opbouwen! Daar hebben ze echter hulp bij nodig.

1. Creëer een positieve omgeving

Verplicht je tandenpoetsen? Dan stuit je op weerstand.

Probeer daarom liever een positieve omgeving te creëren. Laat je puber bijvoorbeeld zelf een tandpasta en tandenborstel kiezen. Koop voor hen een tandpasta met een smaak die ze lekker vinden en laat ze meebeslissen over welke mondverzorgingsproducten je in huis haalt. Je kunt hen ook vragen wat zij verstandig vinden. Door het positief te brengen (‘Jij bepaalt, ik vind je mening belangrijk’), geef je autonomie, vertrouwen, en ook een stuk verantwoordelijkheid.

2. Maak tandenpoetsen leuk

Tandenpoetsen kan ook leuk zijn! Overweeg elektrische tandenborstels te kopen, als dat binnen je budget past, met leuke functies of muziek. Er zijn ook (gratis en betaalde) apps beschikbaar die aanmoedigen om regelmatig te poetsen. Pubers vinden vaak dat ze voor dit soort dingen ‘te oud’ of te volwassen zijn, maar iets speels brengen of maken heeft nog echt een positieve uitwerking.

Op deze manier wordt het tandenpoetsen niet de zoveelste taak, maar een leuke activiteit.

3. Geef het goede voorbeeld

Pubers kijken nog altijd vaak naar het gedrag van hun ouders. Als ze zien dat tandenpoetsen een normaal en belangrijk onderdeel van jouw dagelijkse routine is, zullen ze eerder geneigd zijn hetzelfde te doen. Overweeg om samen met je puber te poetsen om het belang van mondgezondheid te benadrukken.

4. Licht je puber voor

Leg je puber uit waarom tandenpoetsen zo belangrijk is. Bespreek de gevolgen van slechte mondhygiëne, zoals gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem. Door hen bewust te maken van de langetermijneffecten, kunnen ze meer geneigd zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor hun mondgezondheid.

Belangrijk om te weten: ook als je het idee hebt dat ze niet naar je luisteren, krijgen ze toch meer mee dan je denkt.

5. Beloon positief gedrag

Moedig positief gedrag aan door beloningen te gebruiken. Dit hoeven geen grote beloningen te zijn, maar kleine aanmoedigingen kunnen je puber motiveren om consistent te poetsen. Denk aan een wekelijkse beloning bij regelmatig tandenpoetsen gedurende een bepaalde periode.

Onthoud: een compliment is al een beloning! Benoem daarbij iets concreets, gevolgd door het compliment. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoor deze week elke ochtend dat je de elektrische tandenborstel gebruikt. Ik vind het echt knap hoe je hier een gewoonte van hebt gemaakt!’

6. Zoek hulp bij een professional

Blijft je puber het gebit verwaarlozen? Overweeg dan om hulp te zoeken bij een tandarts of mondhygiënist. Een tandarts kan niet alleen de mondgezondheid evalueren, maar ook tips geven om tandenpoetsen aantrekkelijker te maken. Soms kan een professionele mening het verschil maken.

Kort gezegd: het omgaan met een puber die niet poetst kan een uitdaging zijn. Toch kom je een heel eind met begrip, positiviteit en betrokkenheid. Zo kan mondgezondheid een prioriteit worden in hun dagelijkse routine.

Door samen te werken en creatief na te denken, kun je je puber helpen aan een stralende glimlach – ook tijdens deze turbulente fase van hun leven.