Aanbevolen door De Lieve TandartsGebitsverzorgingMondverzorgingNieuwsPreventiegoede voornemens voor 2024? Laat je inspireren!

Goede voornemens mogen altijd! Toch maken veel mensen ze rond het eind van het kalenderjaar. Voordat je een lijst maakt: wij hebben handige tips! Want hoe ga je je aan je goede voornemens houden? Ontdek hoe je je goede voornemens voor 2024 bepaalt, je er makkelijker aan kunt houden, en welke 5 goede voornemens voor een gezonde mond je mee kunt nemen – zo ga je 2024 goed van start!

 

We beginnen met 3 tips om je aan je goede voornemens te houden:

1. Maak je goede voornemen concreet

Wat bedoelen we met concreet?

Voorbeeld:

 • ‘Ik wil meer flossen’ lijkt een duidelijk doel, maar kan nog veel concreter.

Maak er een nieuwe gewoonte van die je ergens aan koppelt.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

 • Ik ga vanaf 2024 na elke (avond)maaltijd flossen/stokeren
 • Elke keer als ik na het eten op de bank plof, zorg ik ervoor dat ik een tandenstoker of flosdraad bij de hand heb (bijvoorbeeld in een laatje in de buurt, of in een (broek)zak.
 • Ik controleer elke ochtend of ik stokers/flosdraad in mijn tas heb zodat ik die na de werklunch kan gebruiken.
 • In de buurt van de eettafel bewaar ik flosdraad/tandenstokers, en die pak ik erbij wanneer ik ben uitgegeten.

2. Deel je goede voornemen op in kleine doelen

Een goed doel is vaak heel groot. Je voorkomt dat je je er niet aan houdt door het concreet te maken (zie 1). Wat de kans van slagen daarna nog groter maakt, is het opdelen in hapklare doelen. ‘Meer gaan flossen/stokeren’ wordt bijvoorbeeld een op te delen doel met meerdere concrete onderdelen:

 

 • “Elke eerste van de maand controleer ik of er nog voldoende tandenstokers/flosdraad in huis is.”
 • “Ik kies twee logische plekken voor mijn flosdraad/tandenstokers”
  (bijvoorbeeld de keukenla en in je werktas)
 • “Na gebruik leg ik het flosdraad/de tandenstokers weer terug op de gebruikelijke plek.”
 • “Als ik een keer oversla, pak ik deze goede gewoonte de volgende maaltijd/dag weer op.”
 • “Ik houd dit minstens twee maanden vol. Daarna kijk ik of ik de doelen moet aanpassen om mezelf er nog beter aan te houden.”

3. Ontdek je motivator

Een effectieve manier om met goede voornemens om te gaan, is uitvinden wat jou precies motiveert. Hierover schreef de Amerikaanse Gretchen Rubin in ‘The four tendencies’.

 

Kort gezegd kunnen er vier neigingen zijn waar je onder valt. Ben je een upholder, dan vind je wat anderen van je verwachten net zo belangrijk als wat je van jezelf verwacht. Voor jou zal het makkelijker zijn om je ook echt aan een goed voornemen te houden. Zie het als een deadline. Maak je doelen helder en concreet. Een to do-list werkt ook heel goed voor je.

 

Ben je een obliger, iemand die het vooral voor anderen goed wil doen, dan kun je het beste hulp inschakelen. Wil je meer flossen, dan vraag je je partner/huisgenoot om je te helpen herinneren. Neem jezelf voor een rolmodel te zijn voor je kinderen of vrienden – je helpt natuurlijk jezelf met een gezond gebit, maar blijft gemotiveerder doordat je anderen ook helpt.

 

Je kunt ook een questioner zijn: je vraagt je altijd af of het niet beter kan. Is flossen wel goed genoeg? Welke tandenstokers kun je het beste gebruiken? Je valkuil is dat je het gelijk perfect wilt doen en daardoor sneller opgeeft als iets niet gaat zoals je wilt. Onthoud dat een keertje stokeren met goedkope tandenstokers beter is dan het helemaal niet doen omdat je wacht tot je betere tandenstokers in huis hebt – of nog druk op zoek bent naar een efficiëntere manier van flossen.

 

De laatste van de vier is de rebel. Nog voordat je iets laat bezinken, zeg of denk je al ‘ja, maar…’ Gebruik die rebelse kracht in je voordeel. Laat anderen zien dat je best na elke maaltijd kunt flossen of stokeren, en dat het he-le-maal niet waar is dat je dat niet een jaar lang kunt volhouden.

 

Wat helpt jou bij je voornemens? Een lijstje, een buddy, tevreden zijn met wat wél lukt of laten zien dat volhouden echt wel lukt?

 

Een vertaalde samenvatting van De vier neigingen vind je hier.

Wie loopt daar toch met stralende lach zonder spinazieresten ertussen? Ja, dat ben jij! Dankzij je goede voornemens voor 2024 (zoals vaker tandenstokers gebruiken – die spinazie mag gewoon blijven) ga je komend jaar extra stralend de deur uit. 

Hoe begin je? Voorbeelden van goede voornemen voor 2024 (zie ook de 3 tips voor voorbeelden) zijn meer flossen/stokeren, of misschien voortaan niet meer met de hand, maar elektrisch poetsen. Vraag je mondhygiënist of tandarts om tips en bekijk ook eens de goede voornemens voor 2024 in onderstaand overzicht. Laat je inspireren!

Goed voornemen 1: beter poetsen in 2024 (en daar kun je nu al mee beginnen)

Zo’n stralende lach krijg je niet alleen dankzij het flossen/stokeren: je bekijkt namelijk vandaag nog een video over goed poetsen of plant je bezoek aan de tandarts/mondhygiënist om voor eens en voor altijd op de beste manier te gaan poetsen. Oefen er de rest van 2023 op om 2024 extra goed van start te gaan.

Goed voornemen 2: je volgende tandartsafspraak maken

Dit jaar ga je netjes twee keer naar je halfjaarlijkse controle. Daarvoor bel je in december al om je afspraak vast te leggen. Heel goed, daar wordt je mond blij van!

Vind hier je lieve tandarts

Goed voornemen 3: naar de mondhygiënist(e)

We hadden het in de eerste twee voornemens al over een stralende lach, en de mondhygiënist(e) zet daar graag een tandje voor bij (figuurlijk dan). Na je mond heerlijk schoon te maken, worden je tanden gepolijst. Je stapt met een stralend gebit weer de deur uit!

Bonustip: combineer deze halfjaarlijkse afspraak. Lees hier waarom het goed is om naar de tandarts en de mondhygiënist te gaan.

Goed voornemen 4: vergeef jezelf

We kunnen met zijn allen best wat aardiger doen – zowel tegen elkaar als tegen onszelf. Gebeurt het ondanks je goede voornemens dat je in januari al een keer je tandenpoetsbeurt overslaat? Zie het niet als verloren. Pak de volgende dag je gezonde poetsroutine weer op. Niemand is perfect en er wordt ook niet van je verwacht dat je het altijd goed doet. Zolang je maar je best blijft doen en je goede voornemen voor ogen blijft houden.

Goed voornemen 5: regel meer rust en regelmaat

Dit lijkt een algemene tip, maar het is er eentje die ook voor je gebit opgaat. Neem de rust om elk van je tanden goed te poetsen, zowel ‘s avonds als ‘s ochtends. Zorg daarnaast voor regelmaat: elke ochtend en avond hoort tanden poetsen erbij. Hoe vaker je dat volhoudt, hoe betrouwbaarder je routine wordt.

Vind alvast je zorgverzekeraar voor 2024

Beter voor jezelf zorgen begint met kansen creëren om die zorg ook echt te kunnen ontvangen. Kijk nu alvast welke zorgverzekeraars voldoende aanvullende dekking bieden, Zo weet je zeker dat je in 2024 goed zit en altijd voor een gezonde mond terecht kunt bij de tandarts of mondhygiënist.

Hoe scoren zorgverzekeraars? Bekijk dit via Zorgscore.nl.