Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid. Het verband tussen tandheelkunde en slaap is niet altijd duidelijk. Wat zeker is: er is een verband. Een gezonde mond draagt bij aan beter slapen, en problemen met slapen kunnen onze mondgezondheid beïnvloeden. Het werkt dus beide kanten op.
Mondgezondheid en slaapkwaliteit
Een gezonde mond geeft een mooie glimlach en helpt ook om beter te slapen. Tandproblemen, zoals tandenknarsen of kiespijn, kunnen namelijk je nachtrust verstoren.
- Gaatjes en slaap: pijn van gaatjes kan de slaap verstoren. Dit geldt ook voor kiespijn of andere pijn in de mond (ook van bijvoorbeeld aften).
- Tandvleesproblemen en slaapapneu: ontstoken tandvlees kan de ademhaling tijdens de slaap beïnvloeden en ademhalingsproblemen veroorzaken.
- Tandenknarsen: mensen die tandenknarsen hebben vaak slaapproblemen. Bij slaapapneu kan tandenknarsen ook voorkomen.
Hoe slaapproblemen je mondgezondheid beïnvloeden
Omgekeerd kunnen problemen met slapen ook de mondgezondheid beïnvloeden.
- Droge mond en slechte adem: slaapstoornissen, zoals slaapapneu, kunnen een droge mond veroorzaken, wat leidt tot tandbederf en een slechte adem.
- Stress en tandenknarsen: stress door slaapgebrek kan tandenknarsen veroorzaken, wat schadelijk is voor tanden en kaken.
- Onregelmatige slaappatronen: onregelmatig slapen kan leiden tot onregelmatig eten, wat de mondgezondheid kan beïnvloeden.
Op deze manier lijkt het een cirkeltje waar je in terechtkomt. Hoe kom je daar weer uit?
Slimme tips voor een gezond gebit en goede nachtrust
Het lijkt een cirkeltje waar je in terechtkomt. Hoe kom je daar weer uit?
- Regelmatige tandartscontroles: ga regelmatig naar de tandarts om problemen vroeg te ontdekken (en te voorkomen). Bezoek daarbij ook de mondhygiënist.
- Stress onder controle: zet ontspanningstechnieken als meditatie in om stress te verminderen en tandenknarsen te voorkomen. Je kunt je tandarts vragen of je inderdaad aan tandenknarsen doet (wanneer je dit niet zeker weet maar bijvoorbeeld kaakklachten hebt).
- Slaapgewoonten: creëer een rustige slaapomgeving en houd vaste slaaptijden aan.
- Zorg voor een goede mondhygiëne: poets regelmatig je tanden, gebruik flosdraad/tandenstokers en mondwater. Vraag een mondzorgprofessional om advies voor goede mondverzorging.
- Bij slaapapneu of wanneer je dit vermoedt: neem contact op met je (huis)arts om dit te laten onderzoeken. Kenmerken zijn onder meer vermoeidheid, hoofdpijn in de ochtend, maar ook een hoge(ere) bloeddruk, diabetes, concentratieverlies en schildklierproblemen. Ook snurken kan een teken zijn. Neem dit serieus!
- Werk tot slot aan een gezonde levensstijl. Denk onder andere aan op een gewicht blijven wat voor jou gezond is. En: beperk je eetmomenten (maximaal 7 drink- en eetmomenten op een dag).
Wanneer je de verrassende link tussen een gezonde mond en betere slaap kent, kun je aan beide aspecten van je gezondheid werken.