Aanbevolen door De Lieve Tandartsaanbevolen door patiëntenGebitsverzorgingMondverzorgingMondzorgNieuwsVoor kidsMeld je aan als lieve tandarts

2024 staat om de hoek: je kunt tot eind december overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Is dat nodig? En waar kijk je naar als je een zorgverzekering kiest? Begint dat bij een goede dekking? Of zijn er (ook) andere aspecten belangrijk?

We zetten alle tips op een rij zodat je met deze checklist je nieuwe zorgverzekering voor 2024 kunt kiezen.

Eenvoudige uitleg van zorgverzekering en ziekenhuis in begrijpelijke taal. Door Steffie. Kijk hier.

uitleg zorgverzekering door Steffie.nl

1. Bij je huidige zorgverzekeraar blijven of overstappen?

Het is niet altijd nodig om over te stappen. Soms kun je bij je eigen zorgverzekeraar terecht voor aanvullende tandzorg of mondzorg, of voor andere aanvullende verzekeringen. Je kunt dus eerst kijken of je moet uitbreiden of dat je misschien juist met minder aanvullende verzekeringen voldoende dekking hebt.

 

Controleer in elk geval de polisvoorwaarden, ook als je vindt dat je zorgverzekering nu prima is. In een nieuw kalenderjaar verandert er namelijk altijd wel iets in de vergoedingen. 

Wanneer vergoed?

Als je een zorgverzekeraar kiest die een goede vergoeding heeft voor beugels, kronen of bruggen, kijk dan naar de voorwaarden. Sommige verzekeraars hanteren namelijk een wachttijd. Dat betekent dat je niet direct in het eerste jaar dat je bij hen verzekert bent gebruik kunt maken van alle vergoedingen.

2. Slim kiezen: vergelijk gedekte zorgkosten versus de prijs van je verzekeraar

 • Kijk bij elke zorgverzekering die je bekijkt goed naar het complete overzicht van wat er wordt vergoed.
 • Vergelijk dit daarna met wat voor zorg je nodig denkt te hebben in 2024.
 • Tot slot bekijk je de prijs: wat betaal je per jaar en wat krijg je daar uiteindelijk voor terug?Zorg dat die twee in balans zijn. Soms betaal je meer voor een aanvullende verzekering dan je eruit haalt. In dat geval kun je beter een paar keer los voor een niet-gedekte behandeling of medicatie betalen dan het vergoed krijgen maar uiteindelijk meer betalen op jaarbasis.

Voor de mondzorg geldt heel vaak dat je teveel betaalt voor een tandartsverzekering als je gebit goed op orde is en elk half jaar je gebit laat controleren en schoonmaken. Dan doe je er dus wellicht beter aan om je niet te verzekeren tegen tandartskosten.

Hoe goed is je zorgverzekeraar?

Hoe scoren zorgverzekeraars?

Bekijk het via Zorgscore.nl. Op basis van het aantal reviews (1444) en de gemiddelde score (9,1) doet United Consumers het ‘t best. (Situatie 21 november 2022)
Ze bieden de zorgverzekering van VGZ aan met een eigen service en kortingen van 20% op aanvullende verzekeringen en een gratis tandongevallenverzekering. Check de pagina van United Consumers.

3. Niet meteen je oude zorgverzekering opzeggen

Voordat je een zorgverzekering voor 2024 afsluit: zeg je oude verzekering pas op als je er 100% zeker van bent dat je bij je nieuwe verzekeraar bent geaccepteerd.

Overigens hoef je zelf in het algemeen niet op te zeggen – informeer bij je nieuwe verzekeraar naar de opzeg- of overstapservice. Vrijwel alle zorgverzekeraars helpen je namelijk graag verder zodat je zelf niets hoeft te doen.

4. Kiezen voor kinderen

 

Een kind krijgt automatisch de hoogste aanvullende verzekeringen die de ouder ook heeft. Heb je om wat voor reden dan ook zelf een andere verzekeraar dan je partner, schrijf je kind(eren) dan bij de uitgebreidst verzekerde.

 

Overigens krijgen kinderen tot 18 jaar de meeste mondzorg vanuit de basisverzekering vergoed. Goed nieuws dus! Een aanvullende verzekering voor mondzorg is voor kinderen nodig bij beugels, implantaten en/of kronen.

Wist je dat...

 • … het eigen risico geldt voor de basisverzekering – en dus niet voor de aanvullende verzekering(en)?
 • … soms alle tandartsbehandelingen tot 100% worden vergoed, maar je alsnog moet opletten omdat er een maximumbedrag aan gekoppeld is?
 • niet alle verzekeraars een overeenkomst hebben met alle tandartsen? Kies je voor een nieuwe zorgverzekering, kijk dan eerst of je tandartskosten wel worden vergoed.

5. Je kunt meerdere verzekeraars combineren

Sommige verzekeraars hebben als voorwaarde van een aanvullende verzekering dat deze alleen bij hun basisverzekering geldt. Dit is echter niet altijd zo. Wist je dat je daarom een basisverzekering en een aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars kunt afsluiten? Zo kies je zowel voor de basis als aanvullend precies wat bij je zorgbehoeften past.

 

Bonustip: let goed op extra kosten. Soms betaal je extra voor administratiedoeleinden of je polis als je alleen een basis- of aanvullende verzekering afsluit.

Orthodontie in 2024

Denk je dat je een beugel nodig hebt of dat je kind er één krijgt en dus gebruikmaakt van orthodontie?

 

Houd dan in je keuze voor een zorgverzekering voor 2024 rekening met:

 • Wachttijd – sommige zorgverzekeraars vergoeden niet gelijk al het eerste jaar orthodontie.
 • Volledigheid – kijk hoeveel er daadwerkelijk wordt vergoed (in bedragen en/of in percentages) en welke behandelingen er wel en niet onder de verzekering vallen.
 • Leeftijd – heb je een thuiswonend kind tussen de 18 en 22? Sommige verzekeraars hebben dan alsnog een aanvullende vergoeding.
 • Soort beugel – niet alle beugels vallen onder de vergoeding, zoals soms het geval is bij ‘onzichtbare’ beugels (Invisalign).
 • Extra kosten per maand – wegen de bijkomende kosten op tegen de kosten die je voor de beugel verwacht te maken?

 

Let op: orthodontie wordt zelfs bij kinderen vrijwel nooit vanuit de basisverzekering vergoed. Aanvullend verzekeren is dus nodig voor een vergoeding voor orthodontie. Het voordeel hiervan is echter wel dat er dan geen sprake is van eigen risico.

Actief op zoek naar een zorgverzekering voor 2024?

 Onderstaande websites geven je inzicht in
de dekkingen rondom mondzorg en tandartsbehandelingen.

 

 

Via Zorgscore.nl zie je hoe zorgverzekeraars scoren, met daarbij een overzicht van de waarderingen van de belangrijkste beoordelingsplatformen.