Angst voor de tandartsMondzorgNieuws

Op 29 mei 2017 zette Jan Henk Nawijn (links) zijn handtekening onder de oprichtingsakte van De Lieve Tandarts. De missie, zoveel mogelijk mensen (weer) naar de tandarts. Logische eerste stap was: vind alle lieve tandartspraktijken in heel Nederland. Er hoefde geen Lieve Tandarts te worden uitgevonden: veel tandartsen waren al lief. “Lief als een zorgzame ouder,” kenmerkt Jan Henk het treffend. “Met aandacht voor wat iemand nodig heeft – en soms ook een beetje aanmoediging.”

De Lieve Tandarts – tussenstand 2019

Na twee jaar hadden 86 praktijken het keurmerk toegekend gekregen. Via bemiddeling van platform De Lieve Tandarts meldden zo’n 3.600 mensen zich bij een lieve tandarts- of mondzorgpraktijk. Anderen vonden rechtstreeks hun weg bij een aangesloten tandarts- of mondzorgpraktijk via onze website, de Google Ads of door het logo van De Lieve Tandarts te zien staan en zich direct bij een praktijk aan te melden.

Ongeveer een kwart van de patiënten voor wie wij bemiddelden was angstig. Ruim een derde was al langer dan 5 jaar niet meer naar een tandarts of mondhygiënist geweest. Het is dus heel goed nieuws dat zij opnieuw de weg naar de tandarts wisten te vinden. We startten met de Facebookgroep Drempels voor de Tandarts. Hiermee hebben we tientallen mensen weten te helpen, vaak dankzij support van mondzorgprofessionals in de groep.

2020: doorzetten in coronatijd

De praktijken moesten enkele weken noodgedwongen sluiten. Ook voor De Lieve Tandarts was de toekomst onduidelijk. Alleen voor spoedgevallen was er plek. Sommige tandartspraktijken hadden grote moeite de praktijkvoering financieel en praktisch rond te krijgen te krijgen in de periode voorjaar 2020-voorjaar ’22.

Die tegenslag kwam ook voort uit het grote afmeldpercentage. Elke ochtend meldde zich ca. 10-15% van de geplande patiënten af, soms vanwege angst, soms met corona als excuus. Angstige patiënten kwamen soms een nieuwe drempel tegen.

 

Toch veilig naar de tandarts

Gelukkig berustte de tijdelijke sluiting van tandartsen op een misverstand: het besmettingsgevaar in tandartspraktijken is vrijwel uitgesloten. Dit komt onder meer door de hygiënisch-medisch verantwoorde manier van werken. Veilig naar de tandarts gaan blijkt dus zelfs in een pandemie mogelijk.

Zorgscore

Tijdens de pandemie is het idee ontstaan voor Zorgscore. Eén site voor alle zorgaanbieders in Nederland. Eigenlijk een Zorgzoekmachine met meer dan 60.000 praktijken en instellingen, met alle reviewscores in één overzicht. De site is nu een halfjaar klaar, inmiddels komen er vele duizenden bezoekers. Voor zorgaanbieders bestaat de mogelijkheid zich voor € 25,-  te onderscheiden met een toppositie, een widget en een opvallende pagina met eigen tekst (SEO) en foto. Goed voor de vindbaarheid. Niet alleen voor tandarts- en fysiotherapiepraktijken, klinieken en kraamzorginstellingen, maar ook voor dierenartsenpraktijken en 75 andere zorgtypes. Zorgaanbieder? Lees hier meer.

2021: nog meer oog voor de mens

Om nog meer mensen te helpen, breidden we uit. Naar meer tandartsen, zodat je op meer plaatsen zekerheid hebt dat je bij een Lieve Tandarts terechtkomt, maar ook qua informatie. Preventie blijft namelijk het toverwoord in de mondzorg, samen met controle.

Wat dat inhoudt?

  • Controle: je bent geen machteloos maar machtig mens in de stoel!
    Doe je hand omhoog en de tandarts stopt, vraag om informatie of afleiding, krijg ondersteuning als je niet weet hoe het financiële plaatje eruitziet, en wen eraan dat een tandarts echt de tijd en moeite neemt om je zo goed mogelijk te helpen.En: je hebt echt meer in de hand dan je denkt. Slecht gebit geërfd? Bang dat je na jaren niet meer te redden bent? Zet de stap naar een lieve tandarts om de hulp te krijgen die je verdient. Het levert je een stralende lach op! En dat ligt dichter binnen handbereik dan je denkt.
  • Preventie: voorkomen blijft beter dan genezen!
    Hoe meer je weet, hoe beter je voor je gebit kunt zorgen. Dat begint thuis! Elke kleine handeling (zoals een keertje vaker flossen) is er één. En als je meer weet over eetmomenten, mondgezondheid en verzorging, dan behoud je veel langer je gebit.

 

De mens achter de tandarts

Meer leren over goede mondgezondheid is belangrijk. Daarnaast richtten we ons op de lieve tandartsen. Wat motiveert hen? Wie is de mens achter de tandarts?

In een doorlopende reeks interviews brengen we in kaart wie er bij de tandartsstoel staat. Naast tandartsen interviewden we ook assistenten, baliemedewerkers, praktijkeigenaren en andere professionals. Hoe meer je weet, hoe groter je vertrouwen als je naar de tandarts of mondhygiënist gaat.

 

Alles voor de missie: meer mensen laten stralen

Onze website werd vernieuwd, we bieden nu ook de DAS-test aan waarmee je je angst in kaart kunt brengen, en op alle fronten proberen wij de tandarts van nu in de schijnwerpers te zetten. Want vol vertrouwen naar de tandarts durven gaan: daar begint die lach mee!

2022: 5 jaar De Lieve Tandarts

In mei 2022 staat de teller op ruim 9.600 patiënten die we hebben mogen helpen aan een nieuwe lieve tandarts. Dit zijn de mensen die zich bij ons melden.
Rechtstreeks heeft een veelvoud van dit aantal zichzelf aangemeld door onze advertenties via Google Ads en andere media. Op basis van de cijfers van Google Ads hebben zich ongeveer  30.000 patiënten aangemeld bij een tandarts met ons keurmerk.

2016

Een eerste idee… wat als iedereen naar een echt lieve tandarts kon gaan? Pitch voor Behavioural Design Academy
. . .
. . .

2018

In een pilot deden we onderzoek naar angst voor de tandarts. Daarbij hielpen we mensen die al jaren niet waren geweest opnieuw naar de praktijk: dankzij een lieve tandarts lukte het hen!

2019

Met 85 praktijken waren er nu al veel lieve tandartsen in Nederland te vinden.

2020

Doorbijten tijdens de pandemie. Praktijken mogen open vanwege bewezen laag risico op virusoverdracht. Start bouw Zorgscore

2021

Meer oog voor de mens achter de tandarts – en de mens achter de mond (in de behandelstoel).