Last van tanderosie?

Tanderosie is een sluipmoordenaar voor je tanden en kiezen. Je tandglazuur verdwijnt door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur doordat het oplost. Energy drinks richten extreem veel schade aan.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Tanderosie is een sluipende aandoening, in het begin merk je er nauwelijks iets van. Pas in een verder gevorderd stadium, als je glazuur steeds dunner wordt veroorzaakt tanderosie gevoeligheid bij eten en drinken. Je ziet het dan ook aan het uiterlijk van je gebit. Tanden worden steeds geler vanwege het donkerder gekleurde tandbeen dat je steeds meer gaat zien naarmate het glazuur verder oplost. Ze kunnen ook kleiner worden, waardoor je problemen kunt krijgen met je beet en met kauwen.

De meest voorkomende oorzaken van een nare smaak

Zuren spelen een hoofdrol bij tanderosie. Daarbij heb je zuren die afkomstig zijn uit het lichaam zelf (intrinsieke zuren, zoals maagzuur) en zuren van buiten het lichaam (extrinsieke zuren). Dit komt door te eten en te drinken. Dranken die heel veel tanderosie veroorzaken zijn energy dranken, ice tea, appel- en sinaasappelsap. Daarbij is het probleem ook dat je vaak (omdat het flesje hersluitbaar is of om andere redenen) lang doet over zo’n drankje, dus steeds weer een aanval op je glazuur toestaat.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Je kunt vaak zelf veel tegen tanderosie doen. Als je alleen maar water zou drinken scheelt dat natuurlijk een heleboel, maar bijna niemand doet dat. Beperk het drinken van frisdrank en dan vooral van ice tea en energy drinks. Ook appel- en sinaasappelsap neem je liever niet te vaak, en als je het dan toch drinkt, doe er dan niet te lang over. Zorg voor maagzuurremmers als het niet anders kan of (beter nog) pas je eet- en drinkgewoontes aan waardoor je minder last ondervindt van oprispingen. Lees hieronder verder voor bruikbare tips.

Welke behandelingen bij tanderosie?

Tanderosiebehandelingen kunnen eigenlijk alleen bestaan uit het voorkomen van meer schade en met behulp van composiet, kronen of facings herstellen van schade. Wat verloren is gegaan aan glazuur is niet meer te herstellen.

Bij de eerste symptomen van tanderosie  krijg je adviezen over het verzorgen van je gebit en je eet- en drinkgewoonten. Bij gevorderde slijtage kan de tandarts het gebit restaureren. Beschadigingen worden dan bijvoorbeeld opgevuld met composiet (materiaal ook gebruikt bij het vullen van gaatjes). Bij verdergevorderde slijtage als gevolg van tanderosie wordt veelal overgegaan tot het plaatsen van kronen, facings, veneers of andere protheses.

Hoe voorkom je tanderosie? 

 

Hoeveel last je krijgt van tanderosie houdt verband met hoe vaak je drinkt en de tijdsduur dat de zure drank tegen je gebit aankomt. Beperk het aantal eet- en drink momenten tot maximaal 7 per dag. En hoe langer het zuur in je mond blijft, des te meer kans op het oplossen van je tandglazuur. Slurpen en nippen is schadelijk, je kunt bijvoorbeeld beter met een rietje drinken en een glas fris wat vlotter leeg te drinken dan je nu gewoon bent. Plaats het rietje dan wel wat verder in je mond. Het is ook beter om geen zure drankjes, zoals vruchtensap of energy drinks te nuttigen vlak voor het slapen; de kans is dan namelijk groot dat er gedurende de nacht wat zuur in je mond blijft zitten. Het is een misverstand te denken dat er in light frisdrank minder zuur zit. Deze is net zo zuur als de suikerhoudende variant.

  • Beperk je aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven per dag;
  • Maak er een gewoonte van je mond te reinigen na het eten of, als dat niet kan, steevast wat water te drinken;
  • Poets niet direct na het eten of drinken je tanden en gebruik een zachte borstel of poets electrisch zonder veel druk;
  • Matig het gebruik van frisdrank en vruchtensap;
  • Drink geen energy drinks;
  • Drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie (beide zonder suiker of zoetstof) of melk;
  • Slik de drank bij voorkeur zo snel mogelijk door;
  • Gebruik eventueel een rietje;
  • Gebruik tandpasta die niet veel slijtage, witmakers verzorgen vaak. meer slijtage;
  • Kauw op kauwgum met xylitol om meer speeksel aan te maken.
Search
Vergroot zoekgebied naar