Aanbevolen door De Lieve TandartsBredaInterviewNieuwsPreventieTeteringen

Bij Lieve Tandarts Van de Sande in Teteringen, vlak bij Breda, staan op de naamkaartjes geen titels, maar voornamen. Deze laagdrempelige praktijk heeft een vaste kern met tandartsen, mondhygiënisten en preventie-assistenten die in een open, gezellige sfeer persoonlijke aandacht proberen te hebben voor iedereen. Tandartsen Han van de Sande en Florentijn Mallant vertellen vol enthousiasme over hun aanpak, maatwerk, maar vooral het plezier van mensen helpen aan een gezonde mond – zowel met mondzorg als met humor.

Baas in eigen stoel

Of ze nu kinderen, jongeren of volwassenen verwelkomen: bij de lieve tandartspraktijk in Teteringen draagt iedereen bij aan de goede sfeer. “We proberen met alle wensen rekening te houden,” vertelt Han. “De meesten willen dat je praat, want dat leidt af. Anderen doen een beetje mee, zelfs met hun mond open. Met de kinderen maken we ook altijd een lolletje.” Die laatste groep gaat dan ook meestal met plezier naar de tandarts, merken zowel Han als Florentijn. “Een jongetje vroeg: ‘Komt Han nog? Want die doet altijd zo grappig!'”

De luchtigheid maakt het veilig en prettig, waarbij natuurlijk ook de goede mondzorg niet wordt vergeten. De praktijk investeert daarnaast veel in apparatuur die eventuele behandelingen prettiger maakt, zoals een mondscanner. “Patiënten hoeven dan bijna nooit meer te ‘happen’.” Een stukje controle krijgt iedereen ook: “Geluid maken betekent stoppen. En dat mag ook als je even moet niezen of een grapje wilt maken.”

Een tevreden team als basis

Het is tekenend voor de praktijk: “Wanneer nodig zijn we serieus en gefocust, maar we proberen het wel altijd luchtig te houden.” Han voegt eraan toe dat dit valt of staat met de sfeer binnen het team.

Bij tandartspraktijk Van de Sande begint elke dag daarom gezamenlijk: “even elkaar aankijken. Heeft iedereen goed geslapen? Hoe voel je je?” Han vindt dit misschien nog wel belangrijker dan de agenda doornemen. “Iedereen heeft die vooraf al bekeken en stelt hooguit vragen bij onduidelijkheden. Het persoonlijke en sociale aspect maakt dat we beter rekening met elkaar kunnen houden, en daar profiteert iedereen van.”

Naast dit ‘koffiemoment zonder koffie’ geeft Florentijn aan dat er ook in de behandelkamer gezellige gesprekken ontstaan. “We eten verder altijd met zijn allen voorafgaand aan een werkbespreking. Die besprekingen duren twee keer zo lang, want de helft is gezellig en persoonlijk.” Het is precies die sfeer die volgens hen maakt dat de patiënten zich in deze praktijk snel op hun gemak kunnen voelen.

“We maken onszelf liever overbodig”

In luchtige sfeer worden er ook grappen gemaakt. “Heeft iemand geen gaatjes, dan zeggen ze vaak: ‘jammer, kun je weer niets aan me verdienen’,” vertelt Han. “Ik ben dan juist blij dat het zo goed gaat – als we ons vak nu echt goed doen, maken we onszelf zoveel mogelijk overbodig.” Florentijn valt hem bij: “We zien vaak dat wie steeds beter voor het gebit zorgt, geen behandeling meer nodig heeft. Die komen alleen in kamer 1: de controlekamer.”

De mondzorgprofessionals van praktijk Van de Sande merken daarbij dat de behandelingen, als ze nodig zijn, fijner verlopen. “Afleiding helpt bij elke behandeling,” vertelt Han. “En ik zie ook steeds meer mensen die het zonder verdoving kunnen, mogelijk onder meer omdat we werken met microboortjes.”

“We doen ook rustig aan,” zegt Florentijn. “Je haalt alleen weg wat nodig is, dat kunnen we steeds zorgvuldiger.” En dat heeft effect, merken de twee. Veel jongeren willen vanaf het eerste gaatje al geen verdoving meer. Als het dan toch nodig is, gaat ook verdoving met beleid. Han: “Vanochtend zei iemand nog: wat een lekkere verdoving is dit, ik voelde er niets van!”

Woon je in Teteringen, Breda of omgeving?

Voor een lieve tandarts in Teteringen kun je terecht bij Tandarts Teteringen. Deze praktijk heeft momenteel ruimte voor nieuwe patiënten. Kijk op onze site of op de website tandartsteteringen.nl.