De meeste verkleuringen van je tanden en kiezen zie je, sommige niet of nauwelijks omdat ze langzamerhand van binnenuit optreden. Je kunt verkleuring van je tanden wel deels voorkomen: zorg er bijvoorbeeld voor dat je de consumptie beperkt van voedingsmiddelen waardoor de verkleuring ontstaat. Verderop lichten we uit welke middelen dit zijn.
Last van verkleurde tanden?
Verkleurde tanden heeft bijna iedereen. Verkleuringen zijn echte lang niet altijd zichtbaar. Inwendige verkleuringen zijn verkleuringen in het tandbeen en het glazuur; aan deze verkleuringen kun je vaak niet al te veel doen. Ze ontstaan bijvoorbeeld doordat je ouder wordt, maar ook doordat bijvoorbeeld de tandzenuw afsterft. Uitwendige verkleuringen zijn vaak wel goed te behandelen.
Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?
De meest voorkomende oorzaken voor verkleurde tanden
De oorzaken van verkleurde tanden zijn roken of het regelmatig eten van voedingswaren met (veel) kleurstoffen, zoals snoep of jam. Dranken die je tanden doen verkleuren zijn koffie, (rode) wijn, thee en rode vruchtensappen. Verkleurde tanden hebben soms ook andere oorzaken, zoals een natuurlijk proces (slijtage of veroudering), maar ook een val of een harde klap kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft. Dit heeft een blauw-grijze ‘dode tand’ tot gevolg. Ga na een val op je gebit daarom altijd voor de zekerheid naar de tandarts om te kijken of je tandzenuw nog intact is.
Behandeling
Behandelingen zijn afhankelijk van het type verkleuring van je tand(en).
Behandelingen bij verkleurde tanden
In sommige gevallen zal de tandarts de verkleuringen weg slijpen en met tandkleurig materiaal opvullen. In andere gevallen kunnen bleekbehandelingen succesvol zijn. Uitwendige verkleuringen zijn moeilijker te behandelen. De tandarts of preventie-assistente kan de aanslag alleen verwijderen door de tanden te polijsten.
Microabrasie is een techniek waarbij door middel van een chemisch-mechanische behandeling oppervlakkige verkleuringen in glazuur verwijderd worden.
Tanden bleken zelf doen? Niet aan te raden.
- Je hebt mogelijk vullingen of gaatjes in je tanden of kiezen en die verkleuren niet mee als je gaat bleken – dus zie je uiteindelijk afwijkingen in de kleur nog beter.
- Misschien moet je eerst nog iets aan je tandvlees doen (bijvoorbeeld bij gevoelig of teruggetrokken tandvlees) voordat je het mooie effect krijgt van bleking.
- Soms is stoppen met roken al voldoende om wittere tanden te krijgen, in combinatie met een goede gebitsreiniging (zowel thuis als bij de mondhygiënist).
- Je glazuur kan versleten zijn, en je tanden bleken maakt de conditie van je gebit dan erger.
- Een beugel kan een betere oplossing zijn als bijvoorbeeld enkele tanden wat meer naar achteren staan en door schaduwvorming donkerder lijken.
- Bij tanderosie kan bleking niet.
- Soms volstaat het weghalen van tandplak en/of aanslag door een mondzorgprofessional.
Het is effectiever om het tanden bleken te laten doen bij een tandarts of een mondhygiënist.
Bij een mondzorgprofessional
Een tandarts of mondhygiënist kan je tanden bleken. Dit kan met meerdere behandelingen (zoals bleekgel of een lasterbehandeling). Per mondzorgverlener verschilt het aanbod en de procedure. Je kunt hier dus het beste naar informeren.
Verkleurde tanden voorkomen
Preventie blijft natuurlijk het allerbelangrijkste. Wie niet goed poetst, stokert en/of flost, heeft al aanzienlijk minder kans op een gezond uitziend gebit. Daarnaast speelt voeding een rol, net als hoe vaak je koffie of thee drinkt, of je rookt, en hoe vaak je naar de tandarts en mondhygiënist gaat om je gebit te laten controleren en op tijd in te kunnen grijpen als je bijvoorbeeld gaatjes hebt.
Daarnaast kan een bezoek aan de mondhygiënist een perfect alternatief zijn voor het bleken van je tanden. Als je 1-2 keer per jaar op bezoek gaat, kan de mondhygiënist je overtollige tandplak verwijderen en met een speciale borstel je tanden polijsten. Hiervan ogen ze al witter.