Beginnende slijtage, soms te zien aan tanden/kiezen die korter worden, kan gevoelige tanden opleveren. Vergevorderde slijtage kan in ernstige gevallen kiespijn opleveren doordat de zenuw afsterft en/of ontsteekt in de holte van de kies.
Last van gebitsslijtage?
Het goede nieuws: we behouden steeds langer ons eigen gebit voordat we aan implantaten toe zijn. Door verbeterde hygiëne, kennis van een gezond gebit en algehele gezondheid, betekent dit dat meer tanden behouden blijven. We kunnen er echter nog meer stappen in zetten. Hoe ga je gebitsslijtage tegen?
Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?
De meest voorkomende oorzaken voor gebitsslijtage
In principe krijgt iedereen te maken met gebitsslijtage, maar is dit een proces van tientallen jaren. Nadat we hebben gewisseld, doet ons volwassen gebit het namelijk soms ons hele leven nog.
De slijtage die in de loop der jaren ontstaat, ook wel fysiologische slijtage, kan wel effect hebben op onze mondgezondheid als we er niets tegen doen. Wie daarnaast veel met de tanden knarst, hard kauwt of op harde voorwerpen kauwt, of wie extra last heeft van erosie (onder meer duur zuren die het tandweefsel aantasten), kan last krijgen van versnelde gebitsslijtage.
Beginnende slijtage, soms te zien aan tanden/kiezen die korter worden, kan gevoelige tanden opleveren. Vergevorderde slijtage kan in ernstige gevallen kiespijn opleveren doordat de zenuw afsterft en/of ontsteekt in de holte van de kies.
Goede mondverzorging (voldoende poetsen, gezond eten, zuren vermijden) is de beste preventie en oplossing tegen gebitsslijtage. Daarnaast hebben we een overzicht gemaakt met andere oplossingen om je gebit langer gezond te houden en daarmee gebitsslijtage tegen te gaan.
Behandeling
Goede mondverzorging (voldoende poetsen, gezond eten, zuren vermijden) is de beste preventie en oplossing tegen gebitsslijtage. Daarnaast hebben we een overzicht gemaakt met andere oplossingen om je gebit langer gezond te houden en daarmee gebitsslijtage tegen te gaan. Het herstellen van een afgesleten gebit (tand- of gebitslijtage) is onderdeel van reconstructieve tandheelkunde. Hierbij wordt de vorm van de tanden zo goed mogelijk hersteld.
Behandeling bij gebitsslijtage
Het herstellen van een afgesleten gebit (tand- of gebitslijtage) is onderdeel van de zogenoemde reconstructieve tandheelkunde. Je komt dus al snel in de specialistische hoek terecht van de reconstructief tandarts (prosthodontist), maar je eigen (lieve) tandarts kan vaak al veel oplossen. Mogelijk verwijst je tandarts je dus door. Reconstructieve tandheelkunde is een specialisme apart, één met een langetermijnvisie.
Gebitsslijtage voorkomen
1. Houd je aan maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag
2. Bezoek regelmatig de tandarts en de mondhygiënist
3. Gebruik je elektrische tandenborstel op de juiste manier
4. Plan je fruitmomenten slimmer in om zuuraanvallen tegen te gaan
5. Voorkom ook gaatjes en ander tandbederf